Borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune er rasende over, at Københavns Kommune har nedstemt et forslag om at tage imod 200 flygtninge.

Det er dybt uretfærdigt, at en så stor kommune som København ikke er blevet tildelt én eneste flygtning næste år, når flere mindre kommuner er blevet tvunget til at åbne lokalsamfundet. Det mener borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune, Knud Kristensen (K), som taler med ekstra store bogstaver, efter Københavns Borgerrepræsentation torsdag aften nedstemte et forslag om, at København skulle tage imod 200 flygtninge. Det skete, selv om kommunen af Udlændingestyrelsen ikke er blevet pålagt at tage nogle flygtninge næste år.

Men kommunerne bliver nødt til at »stå skulder ved skulder«, når nytilkomne flygtninge skal håndteres og fordeles, mener den nordjyske borgmester.

»Derfor kan jeg overhovedet ikke acceptere, at Københavns Kommune siger, at den ikke skal modtage 200 flygtninge med den begrundelse, at de kan placeres i andre kommuner,« siger Knud Kristensen.

Han foreslår ligefrem, at Københavns Kommune skal oprette et decideret flygtningecenter, der skal kunne rumme 2.000 flygtninge.

»Jeg synes simpelthen, det er latterligt, at København kan finde på at stemme imod at skulle modtage 200 flygtninge. Jeg synes, de skulle have fundet plads til at etablere et flygtningecenter, der kan rumme 2.000 flygtninge, for det kan Københavns Kommune godt bære,« siger Knud Kristensen.

Hans egen kommune er af Udlændingestyrelsen blevet pålagt at tage imod 109 flygtninge i 2016, og borgmesteren forudser uoverstigelige problemer, når der skal findes boliger til flygtningene, ligesom der også bliver behov for at oprette busforbindelser, så de nytilkomne flygtninge kan få undervisning og komme på arbejde. Det går ifølge Knud Kristensen hårdt ud over kernevelfærden i kommunen.

Udlændingestyrelsen har netop fastsat kommunekvoterne for 2016, der angiver, hvor mange flygtninge kommunerne kan forvente at modtage næste år.

Aalborg kan regne med 642, Aarhus 587, Odense 385, Esbjerg 276 og Næstved 242. I alt forventes 12.000 flygtninge at få asyl i Danmark næste år. Det er de enkelte kommuners ansvar at finde et sted til flygtningene at bo og sørge for et integrationsforløb.