Justitsminister Mette Frederiksen mener, det er for tidligt at afgøre, om EU skal redde bådflygtninge nær Afrikas kyster. Ekspert mener derimod, det er alt for sent.

De op imod tusinde bådflygtning, der menes at være omkommet i Middelhavet i weekenden, udløser ikke garantier om redningsaktioner længere sydpå i Middelhavet fra justitsminister Mette Frederiksen (S). Det skriver Politiken.

»Jeg synes, det er for tidligt at sætte helt konkrete løsningsforslag på. Vi står med en ualmindelig tragisk situation i Middelhavet, og det hører jeg hele Europa erkende og vedkende sig. Og nu er der indkaldt til møde i det europæiske råd på torsdag,« siger Mette Frederiksen til avisen.

Hun understreger, at Danmark allerede bidrager til at løse situationen i dag, og at regeringen ser »ualmindelig positivt på«, hvis der kommer andre behov på bordet fra eksempelvis italienerne.

»Jeg synes, vi bliver nødt til at tage udgangspunkt i, hvad det er for nogle konkrete ønsker, der er, før vi beslutter os for, hvor vores støtte og hjælp er bedst,« siger hun til Politiken.

Men der burde ikke være tvivl hos den danske regering om, hvad italienerne ønsker sig, mener Martin Lemberg-Pedersen, der er postdoc ved Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet. Han påpeger, at Italien i lang tid har bedt EU om at overtage opgaven med den italienske Mare Nostrum-operation, som reddede 150.000 bådflygtninge i 2013.

I stedet for at videreføre denne indsats, som blandt andet stod for redningsaktioner nær den nordafrikanske kyst, valgte EU at iværksætte den mindre omfattende operation Triton, da Italien ikke længere magtede at opretholde Mare Nostrum. Triton udfører alene grænsepatruljer langs den europæiske kyst.

SF og Enhedslisten ønsker, at Danmark presser på for, at der igen etableres redningsaktioner tættere på den afrikanske kyst.

EU-diplomater og eksperter har dog slået fast, at man ikke skal regne med, at EU nu vil omdanne Triton til Mare Nostrum.

Mette Frederiksen har også tidligere advaret mod en Mare Nostrum-model med argumentet om, at den vil lokke endnu flere flygtninge ud på den farefulde færd over Middelhavet.