Johanne Schmidt-Nielsen opfordrer i sin 1.maj tale Helle Thorning-Schmidt til at bruge det sidste år af regeringsperioden sammen med Enhedslisten til at føre rød politik og bekæmpe social dumping.

- Lad os sammen sætte hårdt ind over for den sociale dumping. Lad os vedtage, at når vi bruger danske skattekroner på nye hospitaler og plejehjem, så skal de arbejdspladser, der kommer ud af det, naturligvis være på danske løn og arbejdsvilkår. Også selvom det kræver slagsmål med EU, sagde Johanne Schmidt-Nielsen, da hun tale til flere hundrede mennesker på et 1.maj-møde i Kastrup her til formiddag.

Johanne Schmidt-Nielsen forklarede efter talen, at at hun har svært ved at se, at regeringen har den nødvendige vilje til at skride ind overfor problemerne med social dumping i byggeriet. Med udtrykket social dumping menes, at arbejdsgiverne ansætter udenlandsk arbejdskraft til lav løn med henvisning til, at de kan fylde lønposen op med danske velfærdsydelser.

Enhedslisten havde imidlertid selv chancen for at gøre noget noget ved socialdumping, da man for nogle måneder siden forhandlede børnecheck med regeringen.

Hvorfor greb I ikke chancen dengang?

- Vi står klar i det øjeblik regeringen vil indgå en aftale om kædeansvar, om arbejdsklausuler, om ID-kort i byggeriet, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Men I fik jo tilbudt ID-kort i byggeriet?

- Det er fuldstændig rigtigt, at vi i forhandlingerne om børnecheck drøftede ID-kort i byggeriet. Jeg skal hilse og sige at det kostede 15 mio. kr. De penge har Enhedslisten tilbage fra sidste års finanslov, så det kræver bare at regeringen gennemfører det, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Hun tilføjer, at hun ikke håber at regeringen tager ID-kortet som gidsel i de langstrakte forhandlinger med det flertal i Folketinget, der ønsker, at regeringen se bort fra EU-forordningen om børnecheck til udlændinge.

- Forhåbentlig tager de mere hensyn til folkene på byggepladserne end til EU. Man kunne indføre ID-kortet i morgen. Det virker som om de hellere vil drille os, end de vil hjælpe de lønmodtagere, der bliver presset af løndumping ude på arbejdspladserne. Det burde ikke være svært. Pengene er der, og flertallet er der. Men regeringen sagde til os, at vi skulle stemme for nogle EU-regler, som vi ikke støtter, til gengæld for at få et ID-kort, der koster 15 mio. kr. Come on. Det kan da bare gennemføre det, siger Johanne Schmidt-Nielsen.