Det er et politisk problem, at færre udlændinge får dansk statsborgerskab trods enklere regler. Enhedslisten kræver en forklaring fra justitsminister Karen Hækkerup.

Antallet af udlændinge, der får dansk statsborgerskab er faldende, og det er et problem, mener Enhedslisten.

Indfødsretsordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) påpeger, at faldet er sket, selv om det i princippet er blevet både hurtigere og enklere at blive dansker under den nuværende regering.

»Når man har et politisk ønske om at fjerne nogle af de urimelige forhindringer og et ønske om, at sagsbehandlingen skal gå betydeligt hurtigere, så er det et politisk problem, når der tilsyneladende er så få, der får statsborgerskab,« siger hun.

I november 2011 fik 1.718 voksne tildelt statsborgerskab, men i april 2013 var tallet faldet til 686, skriver Information. I oktober 2013 fik 1.109 udlændinge dansk statsborgerskab.

Hvis det aktuelle lovforslag om statsborgerskab fra justitsminister Karen Hækkerup (S) vedtages, vil 679 voksne få tildelt statsborgerskab inden sommerferien. Enhedslisten beder nu ministeren forklare, hvorfor tallet er så lavt.

»Det undrer mig meget, at antallet er faldet. Vi har fjernet nogle af de helt urimelige forhindringer for statsborgerskab, som VKO-flertallet satte op - det burde alt andet lige medføre, at flere fik mulighed for statsborgerskab. Derudover har vi tilført ret mange millioner til sagsbehandlingen for at få den til at gå hurtigere, så jeg synes, at det ser meget mærkeligt ud,« siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:

»Det tyder på, at man slet, slet ikke har styr på sagbehandlingen.«