Der er mange gode ord i statsminister Helle Thorning-Schmidts nytårstale, men Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, savner konkret handling.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efterlyser i sin nytårstale omstillingsparathed hos danskerne, men ifølge Enhedslisten burde regeringen kigge indad og selv vise omstillingsparathed i forhold til nogle af de udfordringer, som Danmark står over for, når det kommer til langtidsledigheden.

Sådan lyder det fra politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

- Det handler både om at erkende, at den indsats, der har været i forhold til at skabe nye arbejdspladser, ikke har været nok - der er brug for en langt mere offensiv politik. Det handler også om at erkende, at det argument om, at folk ville komme i arbejde lige så snart, de stod til at falde ud af dagpengesystemet, ikke holder vand, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

I sin nytårstale fokuserer Helle Thorning-Schmidt blandt andet på behovet for forandringer, der skal være med til at fremtidssikre det danske samfund og opfordrer danskerne til at være »klar til en ny tid«.

- Jeg ville ønske, at regeringen selv var mere omstillingsparat. Det har vist sig, at den største udfordring for Danmark ikke er, at vi mangler arbejdskraft, men at vi mangler arbejdspladser. Den situation savner jeg, at statsministeren tager bestik af og erkender, at kickstarten ikke var nok, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Ifølge hende er der mange gode ord i statsministerens nytårstale, som fællesskab, tryghed og lighed, men den politiske ordfører efterlyser konkret handling.

- Jeg synes, det er fint, at Helle Thorning bruger et par linjer på at sende en nytårshilsen til de mange, der går ledige, men jeg savner, at hun også kommer med nogle konkrete bud på, hvordan der skal skabes nye arbejdspladser i Danmark, og jeg savner konkrete bud på, hvad de mennesker, der går rundt med bankende hjerter lige nu, fordi de står til at miste deres dagpenge, skal gøre, for der er jo ikke job til dem, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der selv peger på offentlige renoveringer som et konkret bud på en løsning.

- Helt oplagt vil det være at sætte gang i renoveringer af vores skoler, plejehjem og daginstitutioner. Det er et arbejde, der skal gøres på et eller andet tidspunkt. Hvorfor ikke gøre det nu, hvor tusindvis af håndværkere går ledige?, lyder spørgsmålet fra den politiske ordfører, der peger på, at frygten for ledighed i høj grad er noget, der skaber utryghed.

- Når Helle Thorning taler om tryghed, må man minde hende om, at noget af det, der markant har øget utrygheden i det danske samfund, er de forringede vilkår for de ledige og det faktum, at vi i den grad mangler nye arbejdspladser, siger hun.