Landet næste spionchef skal have »politisk tæft« og blik for politiske forhold, fremgår det af et jobopslag. Det vækker harme hos Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

De øverste chefer hos Politiets Efterretningstjeneste (PET) har de seneste år haft for vane at påkalde sig mere opmærksomhed, end den normalt så diskrete myndighed ynder.

I 2013 stoppede Jakob Scharf som chef for PET efter den såkaldte Christiania-sag, hvor retsudvalget fik en nødløgn, og tidligere i år måtte hans efterfølger Jens Madsen lide samme skæbne, da PET havde fejlinformeret regeringen under terrorangrebet i februar.

Altså i begge tilfælde sager, hvor efterretningstjenesten kom på kollisionskurs med landets folkevalgte.

Måske er det derfor, at den kommende chef for PET skal have »politisk tæft«, som Jyllands-Posten kan afsløre tirsdag aften.

Avisen har set nærmere på en otte sider lang job- og personprofil, som et headhunterfirma har udarbejdet for Justitsministeriet, der har hyret firmaet til at finde landets næste PET-chef.

Foruden politisk tæft skal den næste chef for PET også kunne bruge sine kompetencer i »en politisk kontekst« samt have et »fremragende analytisk blik« for blandt andet politiske forhold, skriver Jyllands-Posten.

Men det er en misforstået opfattelse af PET-chefens rolle, lyder kritikken fra Dansk Folkeparti.

Peter Kofod Poulsen (DF), der er medlem af Folketingets Retsudvalg for DF, kræver nu en redegørelse fra justitsminister Søren Pind (V) om jobopslaget

»PET-chefen skal være en embedsmand. Det skal ikke være en, der har politisk slagside. Derfor skal man ikke begynde at tale om politisk tæft og om at kunne manøvrere rundt i sådan et system,« siger han til Jyllands-Posten og fastslår, at det ikke »sender et særlig godt signal«.

Også hos Enhedslisten undrer man sig over opslaget. Retsordfører Pernille Skipper (Ø) ser det som et tegn på, at »embedsværket politiseres mere og mere«.

Det har ikke været muligt for Jyllands-Posten at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind.