____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Et ekspertudvalg har nedsat den første officielle fattigdomsgrænse i Danmark. Spørger man Liberal Alliances Joachim B. Olsen, er grænsen helt til grin.

- At tale om fattigdom i Danmark giver ingen mening. Den her fattigdomsgrænse er helt til grin, for der er ingen fattige i Danmark, lyder det kontant fra den liberale kuglestøder Joachim B. Olsen.

Et ekspertudvalg nedsat af regeringen har siden maj sidste år arbejdet på at komme med et bud på, hvordan fattigdom kan opgøres i Danmark.


Ekspertudvalget definerer fattigdom som "en situation, hvor en person eller familie ufrivilligt har væsentligt dårligere livsvilkår sammenlignet med den øvrige befolkning, og hvor situationen skyldes mangel på ressourcer, herunder særligt økonomiske, er vedvarende, og hvor personen eller familien ikke eller kun i begrænset omfang har mulighed for selv at ændre situationen."

LEVER DU SOM ENLIG FOR MINDRE END 103.200 KRONER OM ÅRET ELLER LEVER DIN FAMILIE FOR MINDRE END 237.000 OM ÅRET EFTER SKAT VIL BT MEGET GERNE HØRE FRA DIG - KONTAKT BT PÅ 1929@BT.DK ELLER KONTAKT OS HER

Tjener man som enlig mindre end 103.200 kr. årligt efter skat, betegnes man som fattig, hvor indkomstgrænsen for en familie på fire ligger på 237.000 kr. årligt efter skat.

Men det har ingenting med fattigdom at gøre, siger Joachim B. Olsen.

- Fordi det er efter skat, har man betalt for adgang til både sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet. Og desuden er det en relativ grænse, hvor man ser på, om folk har tjent mindre end 50 % af medianindkomsten. Det vil sige, at der altid vil være fattige. Man kan i princippet tjene rigtig mange penge og alligevel betegnes som fattig, hvis resten af befolkningen begynder at tjene flere penge, siger han.

Men hvornår er man så fattig, Joachim?

-
For mig handler fattigdom om, om man får opfyldt sine basale behov. Har man tøj på kroppen, tag over hovedet og mad på bordet, er man ikke fattig, og der er ingen i Danmark, der ikke får de behov opfyldt. Der er store sociale problemer i Danmark, men det har ikke noget at gøre med økonomisk fattigdom.

- Og så lugter det i øvrigt af, hvad jeg vil kalde, politisk bestillingsarbejde. Jeg mener ikke, at ekspertudvalget på nogen måde er neutralt, siger Joachim B. Olsen.