Overfaldet på Yahya Hassan er et angreb på ytringsfriheden, mener flere partier. Kulturministeren opfordrer digteren til fortsat at deltage i samfundsdebatten.

Overfaldet på digteren Yahya Hassan mandag aften på Københavns Hovedbanegård er »modbydeligt«, mener kulturminister Marianne Jelved (R).

Men den roste og omdiskuterede digter skal ikke lade »sig kyse og tvinge til tavshed - og han skal vide, at han har rigtig mange bag sig, der vil forsvare hans ytringsfrihed,« lyder det fra ministeren på Facebook dagen derpå.

»Det er modbydeligt, at Yahya Hassan er blevet slået ned. I vores samfund er det fundamentalt, at vi alle kan deltage i debatten uden at skulle frygte for vores sikkerhed. Og netop kunstnerne har vi særligt brug for, fordi de kan noget, som vi ikke alle kan - de kan nemlig formulere sig, så det rører os og griber os. Det har Yahya Hassan om nogen vist med sin digtsamling,« skriver Marianne Jelved også på sin facebookprofil.

En 24-årig, der i 2007 blev dømt for terrorplanlægning, er blevet anholdt og varetægtsfængslet i 13 dage for at have slået Yahya Hassan med knytnæver både i ansigtet og på kroppen. Han råbte angiveligt, at digteren var »vantro og skulle dø«, mens han slog.

I grundlovsforhøret tirsdag indrømmede han overfaldet, men afviser, at det er politisk eller religiøst motiveret, sådan som anklageren fremlagde det.

Har anklageren ret i sin påstand, mener Liberal Alliances udlændingeordfører, Merete Riisager (LA), at det er et angreb på ytringsfriheden. Et angreb, vi ikke kan leve med.

»Hvis det er sådan, det hænger sammen, er det selvfølgelig dybt forkasteligt – og det har også meget skræmmende perspektiver. For hvad er det så for et land, vi bor i? Et land, hvor det er farligt at sige sin mening? Et land, hvor man bliver overfaldet, hvis man er kritisk,« spørger LA-ordføreren.

Også Dansk Folkepartis Peter Skaarup (DF) fordømmer på det allerkraftigste det voldelige overfald og siger i en skriftlig kommentar, at han håber, at alle andre også vil tage afstand fra det.