De næste uger bliver en stresstest for dansk asylpolitik. Vil Danmark kopiere den svenske grænsekontrol?

Regeringen har i nogen tid set hen til datoen 4. januar med stor bekymring. For fra i dag begynder Sverige at gennemføre konsekvent id-kontrol af tilrejsende fra Danmark.  Det betyder, at flygtninge/immigranter vil ophøre med at søge asyl i Sverige. Medfører det, at flere i stedet søger asyl i Danmark? Det skal denne ’stresstest’ af dansk asylpolitik nu afklare. Konsekvensen bliver måske, at regeringen kopierer Sverige og indfører grænsekontrol. Spørgsmålet er, om det så fører til flere eller færre flygtninge.

’Grænsekontrol’ opfattes af mange som en effektiv prop for flygtningestrømmen. Realiteten er dog, at flygtninge ved grænsekontrol bliver mødt med spørgsmålet: Hvad vil du her? Hvis svaret er ’søge asyl’, så bliver en asylsag åbnet, da Danmark er forpligtet til at gøre det på grund af de konventioner, som vi har tiltrådt. Ved øvrige svar f.eks. ’gennemrejse til Sverige’, så bliver vedkommende sendt tilbage til Tyskland. Set med svenske briller vil dansk grænsekontrol være det bedste, der kan ske, for så kommer der ikke flere flygtninge til Sverige via Danmark.

Antallet af asylansøgere er faldet i den seneste tid. Spørgsmålet er, om det tal stiger efter i dag? Svensk id-kontrol forhindrer stadigvæk ikke asylsøgere i at komme til Sverige for at søge asyl. Kun dem uden id afvises.  Men sker der så en ophobning af asylansøgere uden id i Danmark? Svaret på det spørgsmål vil formentlig afgøre, om regeringen indfører grænsekontrol i løbet af det næste par uger.

Prisen for grænsekontrol bliver tabet af den åbne grænse sydover. Det vil utvivlsomt skabe store problemer for trafikken og på sigt for samhandlen og integrationen, ligesom det fra i dag er realiteten i Øresundsregionen.

Statsministeren varslede i sin nytårstale, at grænsekontrol kan blive resultatet, hvis Danmark bliver en asylsøgermagnet som følge af  skærpet svensk id-kontrol. Regeringen har strammet reglerne for familiesammenføringer, muligheden for at få asyl og underhold mv. Så er Danmark i flygtningenes øjne et slaraffenland sammenlignet med Tyskland?

Svaret på det spørgsmål afgør skæbnen for regeringens hidtidige - målt på det relativt lave asylsøgertal - succesfulde politik med åbne grænser og stramme asylkrav.