De har fået papir på, at de er for syge til at arbejde i Danmark og derfor skal være på varig offentlig forsørgelse. Alligevel er de friske nok til at drage i krig for Islamisk Stat.

BT kan mandag afsløre, at danske syrienskrigere har modtaget førtidspension eller sygedagpenge, mens de har deltaget i den væbnede kamp for IS.

De nye oplysninger stammer fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, og er kommet frem i forbindelse med et nyt lovforslag, der blandt andet skal forhindre, at syrienskrigere kæmper mod danske interesser, samtidig med de bliver finansieret af den danske stat.

Sagen vækker stor harme hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V):

»Det er en kæmpestor skandale, at vi udbetaler penge af velfærdskassen i Danmark til folk, der tager til Syrien eller andre steder i verden og undergraver det demokrati, som vi har kæmpet for i mange hundrede år i Danmark.«

Ministeren vil nu både se på, hvordan man hurtigst kan bremse udbetalinger til syrienskrigere, samt om de konkrete sager er et udtryk for et smuthul i systemet, hvor det er muligt at svindle sig til en førtidspension.

»Opholder man sig i en krigszone og direkte eller indirekte tager del i krigshandlinger, så er det ikke noget, der på nogen måde flugter med, at man kan få førtidspension. Det er man jo netop tilkendt, fordi man vurderer, at man slet ikke er i stand til at have et arbejde eller en tilknytning til arbejdsmarkedet.«



Se oplysningerne fra PET herunder:

I sine input til en kommende lov, som blandt andet skal stramme grebet om danske syrienskrigere, oplyser PET nu, at der blandt dem, der formodes at være danske IS-krigere, er folk på førtidspension. Læs hele lovforslagt her.
I sine input til en kommende lov, som blandt andet skal stramme grebet om danske syrienskrigere, oplyser PET nu, at der blandt dem, der formodes at være danske IS-krigere, er folk på førtidspension. Læs hele lovforslagt her.
Vis mere

Det er Udbetaling Danmark, som står for udbetalingen, og her bekræfter vicedirektør Carsten Bodal over for BT, at der er kommet få henvendelser fra PET om enkeltpersoner, der har modtaget sociale ydelse. En henvendelse fra PET er dog i sig selv ikke nok til at bremse udbetalingen, som reglerne er i dag.

»Lovgivningen giver ikke Udbetaling Danmark mulighed for at stoppe udbetaling af førtidspension, alene fordi PET giver oplysninger om, at modtageren deltager i kamphandlinger i Syrien. Reglerne giver mulighed for at stoppe udbetalingen, for eksempel hvis modtageren er på flugt fra en varetægtsfængsling, eller de generelle regler om udrejse for førtidspensionister er overtrådt,« skriver han i et skriftligt svar.

Naser Khader,  udlændinge- og integrationsordfører hos de konservative, er fortørnet over de nye oplysninger.

»Det er helt vildt, at det offentlige system i Danmark indirekte er med til at støtte terror,« siger han.

Han vil nu til bunds i, hvor mange der misbruger deres førtidspension.

Formand for Beskæftigelsesudvalget, Bent Bøgsted fra Dansk Folkeparti, siger til BT, at han undre sig over, at man er syg nok til at få en førtidspension, men alligevel rask nok til at drage i krig.

»De har ingenting at gøre i Danmark, hvis de deltager i krigen i Syrien, og endda også har svindlet sig til offentlige ydelser.«

»Har PET mistanke om, at nogen er taget til Syrien, så skal de give besked til kommunen, som straks skal stoppe alle udbetalinger. Førtidspensionen bør de miste her og nu, og så skal de ikke kunne komme tilbage på den. Vi er også klar til at stoppe deres ret til at være i Danmark i det hele taget,« siger formanden, der vil vende sagen med ministeren.

Sagen om Syriens-krigere der er syge nok til en førtidspension, men raske nok til krig, kommer efter Ekstra Bladet i december skrev, at PET har oplyst til myndighederne, at 36 danske syrienskrigere var på enten kontanthjælp eller dagpenge, mens de kæmpede for Islamisk Stat.

I 29 af sagerne har enten kommunen eller a-kassen rejst krav om tilbagebetaling af i alt 672.000 kroner - svarende til godt 23.100 kroner per sag. I de øvrige sager er der ikke rejst krav mod borgerne.

Sagen fik Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen til at indkalde Troels Lund Poulsen i samråd den 2. marts. Ordføreren vil nu også tage de nye oplysninger med.

»Ministeren skal svare på, hvad han har vidst om det, og hvad han har tænkt sig at gøre. Vi skal i bunds i det her, for vi skal ikke finde os i, at vi er med til at betale for, at nogen farer i krig for IS og får ydelser fra staten,« siger han.