Hele 22 kommuner har ikke slået et eneste akutjob op, mens yderligere 15 kommuner har slået et enkelt op, viser en kortlægning. 3Fs lokalafdelinger er bekymrede.

Der er nul akutjob i hver femte kommune, mens 15 kommuner blot har præsteret at slå et enkelt akutjob op hver, viser en kortlægning foretaget af Analysebureauet Kaas & Mulvad for Ugebrevet A4.

I særligt de nordjyske kommuner halter det med akutjobbene. Alene i Frederikshavn Kommune risikerer 235 medlemmer af 3F at falde ud af dagpengesystemet fra nytår. Jørgen Helleby, leder af 3Fs a-kasse i Frederikshavn, er bekymret.

- Det er klart, at bekymringen og resignationen stiger. Her bliver det ikke akutjob-pakken, der kommer til at hjælpe de udfaldstruede fra at falde ud af dagpengesystemet. Det vil være voldsomt naivt at tro, at akutjob løser problemerne for de mange. Der skal meget mere til, siger Jørgen Helleby til Ugebrevet A4.

Verner Sand Kirk, som er direktør i A-K Samvirke, mener, at kortlægningen af de få opslåede akutjob er »temmelig bekymrende«. Han efterlyser en aktiv handling fra parterne bag aftalen, som indtil nu kun har resulteret i 831 akutjob.

- Der skal ske noget meget kraftigt i den kommende uges tid eller to, hvis det her skal have bare tilnærmelsesvis den virkning, som parterne bag aftalen angiver. Allerede til januar falder uhyggeligt mange ledige ud af dagpengesystemet, og de ryger jo på kontanthjælp, hvis der ikke er et akutjob til dem. Og det skriger til himlen, hvis vi sammenligner antallet af akutjob og hvor mange akutbreve, der er sendt ud til ledige, siger han til Ugebrevet A4.

Men forbundsformanden i 3F, Poul Erik Skov Christensen, deler ikke bekymringerne.

- Jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig, at vi i løbet af få uger skulle se, at der blev slået 12.500 akutjob op. Det er klart, at det tager tid at løbe sådan noget i gang. Jeg har en klar forventning om, at både offentlige og private arbejdsgivere stiller op bag de aftaler, der er indgået med regeringen, siger Poul Erik Skov Christensen til Ugebrevet A4.