Dansk Folkepartis nye retsordfører, 25-årige Peter Kofod Poulsen, er ved at cementere sin position som profil i partiet. Mød det nye folketingsmedlem, som efter en lang arbejdsdag finder ro på Nationalmuseets jernaldersamling.

Klokken er 7.15, og gangene i Provianthuset på Christiansborg ligger næsten tomme.

Det er her Dansk Folkeparti holder til.

Som den første DF-politiker denne morgen går partiets nyudnævnte retsordfører, Peter Kofod Poulsen, med taktfaste skridt mod sit kontor.

Sådan er det meget ofte.

Dagen forinden har Kofod lagt arbejdsopgaver frem på sit skrivebord, som han skal nå i løbet af morgenen. Der er der ro. Og der er tid til at fordybe sig, og tid til at arbejde.

Kofods folketingskandidatur i DFs Aabenraakreds blev ved valget i juni 2015 omsat til en post som folketingsmedlem, da han i en alder af blot 25 år satte sig på én af Dansk Folkepartis 37 taburetter i Folketinget.

rgr

Peter Kofod Poulsen tager sit arbejde særdeles seriøst. Sådan lyder det samstemmende fra flere af partikollegaerne, der karakteriserer ham som velforberedt, skarp og loyal.

Når han er på Christiansborg skal tiden bruges fornuftigt. Som nyudnævnt retsordfører, men også som nyt folketingsmedlem, er arbejdsopgaverne både store og krævende. Men han elsker at have travlt. Det nævner han som noget af det første, da Politiko.dk møder ham på kontoret. Og det har partifællerne også bidt mærke i.

MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen.
MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

»Han har imponeret med sin idérigdom og entusiasme. Kofod får ting til at ske, fordi han både kan og vil,« siger den garvede pressechef i Dansk Folkeparti, Søren Søndergaard, der har været i partiet siden 2005.

Selvom karakteristikken af Kofod som værende flittig er gennemgående, mener en partifælle, at det måske også kan være den unge mands svaghed. Måske kan og vil Kofod for meget.

»Han påtager sig for mange opgaver. Kofod har svært ved at sige nej til ting,« lyder det fra Werner Jensen, der er kredsformand for Dansk Folkeparti i Aabenraakredsen.

I Skaarups fodspor

I december 2015 overtog Kofod hvervet som partiets retsordfører efter gruppeformand og formand for retsudvalget, Peter Skaarup.

Den nye mand i folketingsgruppen havde gjort et godt indtryk på partiets øverste ledelse i sin første tid på Christiansborg. Det skete blandt andet, da Kofod sad med ved forhandlingsbordet under politiforhandlingerne i efteråret 2015, hvor han agerede Skaarups højre hånd.

»Han er en fighter i bedste forstand. Han har været igennem en learning by doing-proces, siden han blev valgt. Han er en afbalanceret og lyttende person, og han forstår, at det kan være, han ikke altid har ret,« siger Peter Skaarup.

Ifølge Søren Søndergaard udgør retsordførerskabet én af tre hjørnesten i partiet, som sammen med udlændinge – og EU-ordførerskabet, er de vigtigste politikområder for partiet.

Men Kofod selv er tilbageholden, når snakken falder på, hvorfor valget som ny retsordfører lige netop er faldet på ham.

»Jeg gør mig tanker om at arbejde,« lyder det afvæbnende svar.

MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen.
MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

Lidt tanker har Peter Kofod Poulsen dog gjort sig om sit nye job. For posten er stor for partiet, og derfor er han ekstra opmærksom på at udvise ydmyghed. Det mærker man tydeligt.

»Det er helt vildt at få lov til at være den, der sidder som retsordfører. Det vil jeg ikke lægge skjul på. Det er en meget stor tillidserklæring fra partiet og noget, som jeg skal være meget grundig for at leve op til. Det er ikke lige sådan noget, man lige gør.«

Loyalitet over for partiet

Faktisk er Peter Kofod Poulsens første måneder på Christiansborg ikke første gang, Peter Skaarup bliver imponeret over den høje blonde mand.

I alder af blot 19 år gjorde Kofod første gang opmærksom på sig selv til et opstillingsmøde til regionsrådsvalget tilbage i 2009. Han holdt en tale, der gjorde væsentligt indtryk på Peter Skaarup og flere andre partimedlemmer.

Kofod var selvsikker og moden, og talen indeholdte noget kreativitet, husker flere.

»Den var ikke bare det traditionelle. Jeg tænkte, han var værd at bygge videre på,« siger Skaarup.

Men det kunne faktisk være gået helt galt. Kofod tabte sine medbragte A4-ark på gulvet, da han gik på talerstolen, og fordi taletiden til opstillingsmøder er meget begrænset, måtte der træffes en hurtig beslutning.

»Her var der to scenarier: Enten skulle jeg bruge af min taletid og begynde at bøje mig ned og samle papirerne op, eller også måtte jeg prøve det bedste, jeg kunne, og give det et skud,« siger Kofod i dag.

Kofod imponerede med sine retoriske evner og væremåde, og partiet kvitterede med en andenplads på opstillingslisten til regionsrådsvalget.

Men Kofod blev kort efter bedt om at trække sit kandidatur, fordi han som 19-årig var for ung. Det gjorde ham dog ikke noget, for loyalitet over for partiet betyder alt, siger han.

MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen.
MF & retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofod Poulsen. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

»Det var partiets anbefaling, og jeg synes, det her parti er så vigtigt, så det gjorde jeg. Man er loyal, man arbejder, og man er på samme hold,« siger Kofod.

Og det er nogle værdier, som partiet sætter pris på.

»Han forstår, at der kan være nogle hensyn, hvor han skal sætte sig selv i anden række. Det er afgørende i politik, at holdet kan spille sammen, for en stjernespiller kan ikke spille uden sit hold,« siger Peter Skaarup.

Kofod havde på daværende tidspunkt været medlem af Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) i fem år. Han meldte sig ind i ungdomsorganisationen, fordi samfundsfagstimerne i skolen ikke gik kritisk nok til problematikken omkring masseindvandring, mente den unge Kofod.

Efter 10 års engagement i organisationen, blev Kofod som 24-årig formand sidste år, men trak sig, da han blev valgt til Folketinget.

Ude godt, hjemme bedst

Peter Kofod Poulsen bruger alle ugens fem hverdage i København. Og det meste af tiden bruges på Christiansborg. Han er blevet tildelt en lejlighed på Christianshavn i forbindelse med sit virke som folkevalgt, men Kofod betragter stadig ikke København som hjem.

Hjem er nemlig Haderslev, hvor han bor på 2. sal i sin murermestervilla, som han selv betragter som en »hule«.

»Selvfølgelig har jeg gjort det hjemligt ovre på Christianshavn. Men det er ikke rigtig hjemme,« siger Kofod.

Hulen tager han hjem til hver weekend, hvis kalenderen ellers tillader det.

For arbejdet betyder alt, og selvom CV’et allerede tæller folketingsmedlem, tidligere regionsråds- og byrådsmedlem, færdiguddannet skolelærer og nu også retsordfører for det største borgerlige parti, tager Kofod tingene stille og roligt.

Og skal der reflekteres lidt over oplevelserne, tænker han bedst i sin lænestol foran sit store akvarium.

»Det er som massage i sjælen at sidde og kigge på det. Det virker meget gammeldags, men det er en rar måde at slappe af på,« siger Kofod.

Sidder han ikke sin lænestol, tænker han bedst på en lang gåtur i det sønderjyske. Helst om aftenen, hvor han ikke møder så mange mennesker, og hvor han kan gå relativt uforstyrret. Eller på et ganske bestemt sted i København.

»Jeg slapper ikke så meget af, når jeg er herovre (i København red.). Men jeg har efterhånden fundet et lille frirum ovre på Nationalmuseet. Det har en helt fantastisk jernaldersamling,« siger Kofod.

Partiets mand

Allerede nu har Peter Kofod Poulsen fået kælenavnet som »Mini-Tulle« i flere danske medier. Efter partiformanden Kristian Thulesen Dahl, og ifølge Søren Søndergaard besidder Kofod flere af de samme egenskaber.

»Han har en ydmyg indstilling, men på en sund måde. Han er ikke bange for at tage ordet eller sige andre imod. Han er ivrig for at få sig selv og sin politik frem,« siger Søren Søndergaard.

Partiet har taget et sats ved at sætte et relativ uprøvet folketingsmedlem i spidsen på retsområdet, indrømmer Søren Søndergaard. Men det er det rigtige sats, for Søndergaard er ikke i tvivl:

Peter Kofod Poulsen har evnerne til at stryge til tops i partiet.