Du kan lige så godt vænne dig til synet af disse to herrer. For det er nok de to politikere, du kommer til at se mest til det næste par år.

De har overtaget posterne som politisk ordfører for Venstre og Socialdemokraterne.

Og den politiske ordfører er meget mere på i medierne end ministre og partiformænd og andre toppolitikere. Det er dem, der skal kunne svare på alt, afbøde kugleregnen for formanden og tage de daglige politiske slagsmål om hvad som helst. Og faktisk kender de hinanden ret godt, de var begge stillet op i Aarhus, og de nyder gerne en kold fadøl sammen efter en ophedet debat.

»Jeg har et godt forhold til Nicolai. Og det er jo godt, man svinger sammen, for man ser meget mere til sin modstander i en tre uger lang valgkamp, end man gør til familie og venner. Jeg kommer meget mere i søgelyset nu. Men det er jo også vanskeligt at gå ind i politik med et ønske om at bevare sin anonymitet,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Jakob er en dygtig og humoristisk fyr, som jeg personligt sætter stor pris på. Men vi får nogle skarpe debatter om, hvilken udvikling vi vil have i Danmark. Han er optaget af at sætte skatter ned, jeg er optaget af at bevare vores velfærd. Det kommer til at slå gnister - men også med et glimt i øjet,« siger Nicolai Wammen.

Indtil valget blev de to poster passet af Inger Støjberg (V) og Maja Panduro (S).

Men der kommer helt andre boller på suppen nu. Ikke fordi det er to mænd, men fordi den parlamentariske situation er helt anderledes.

Finder kammertonen frem

Hvor Støjberg og Panduro skældte ud på modparten og hængte modstanderens politik og argumenter ud for at være nærmest livsfarlig for landets fremtid, bliver de to nye ordførere nødt til at finde kammertonen frem.

Det gælder især Jakob Ellemann, fordi han repræsenterer en smal Venstre-regering, der skal ud at finde nye alliancepartnere fra sag til sag. Han kan ikke bare rakke ned på S eller SF eller for den sags skyld DF, hvis Claus Hjort Frederiksen og Lars Løkke skal bruge det parti i en forhandling dagen efter.

»Det passer mig egentlig udmærket. Den politiske ordførers traditionelle rolle er meget angrebslysten og konfrontatorisk, og vi har haft fremragende folk til det, som Inger Støjberg, Ellen Trane Nørby og Jens Rohde. Men det er nok ikke min stil. Jeg er mere løsningsorienteret,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

»Man skal tage imod nogle lussinger, og det har jeg allerede erfaret den første uge. Jeg kommer sikkert i den situation, at jeg må forsvare noget, jeg ikke er 100 pct. personligt enig i. Vi er jo et stort parti, selv om vi ikke er så stort som for nogle måneder siden,« siger han.

I arbejdstøjet

Af samme grund er Socialdemokraterne også i arbejdstøjet, og vil gerne være ’både konstruktive og kontante’, som det hedder. De har allerede reddet regeringen én gang, og der skal indgås mange flere forlig den kommende tid, så Nicolai Wammen er også nødt til at have flere tonearter på klaviaturet.

»Det gør ikke noget, at man kan snakke fornuftigt sammen på tværs af partiskel. Jeg skal være konstruktiv, hvor vi kan trække Danmark i en god retning, men også være kontant, hård kritiker, når regeringen vil i en forkert retning. Og det får vi masser af muligheder for de kommende år,« siger Nicolai Wammen.

For Jakob Ellemann-Jensen er det en stor forfremmelse at blive politisk ordfører, og vejen til en senere ministerpost. For Nicolai Wammen er det en lidt anden sag - han har både været borgmester i Aarhus og haft flere ministerposter. Men politisk ordfører er en af de mest magtfulde poster, man kan have i opposition, og han er dermed en del af ledelsen sammen med formand Mette Frederiksen, gruppeformand Henrik Sass Larsen og næstformand Bjarne Corydon.

Tilløbsstykke

Ved valget i 2011 var Nicolai Wammen oppe mod Lykke Friis (V) i Aarhus og de blev nr. 5 og 6 på top 10-listen over personlige stemmer. Det kan Ellemann naturligvis ikke hamle op med. Men det blev et af 2015-valgkampens største tilløbsstykker, da Nicolai Wammen og Jakob Ellemann stillede op til debat i Stakladen i Aarhus med hver sin sekundant. Wammen medbragte nemlig den meget populære tidligere Aarhus-borgmester Thorkild Simonsen (S). Og Jakob Ellemann-Jensen medbragte sin far, den ligeledes meget populære tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen. Det gik så godt, at alle 400 tilhørere stod op og klappede, da det var slut, og det ser man ikke så tit. Og selv om Thorkild og Uffe nok skal have en del af æren for det, så lover det også godt for de to nye politiske kamphaner.

Fyraftensøl

»Vi har duelleret i Aarhus, og det var som en generalprøve på vores nye poster. Jakob er en fin fyr, og man er ikke i tvivl om det fædrene ophav, men han er også sin egen. Vi er uenige, men når lyset slukkes, og vi går ned fra scenen, er vi også gode venner, der kan få en øl sammen og anerkende, hvis den anden havde en god pointe,« siger Nicolai Wammen.

Her er alle partiernes politiske ordførere:

S: Nicolai Wammen

Kom straks i ilden som politisk ordfører, da han skulle forsvare, at Socialdemokraterne reddede Venstres omstridte kommuneaftale, der medfører nedskæringer på 1 pct. om året. Begrundelsen var, at det er vigtigt, at kommunerne overhovedet har en aftale. Men mange socialdemokrater var noget chokerede over manøvren.

V: Jakob Ellemann-Jensen

Kom også lynhurtigt i ilden. Først skulle han forsvare nedlæggelsen af Irak-kommissionen, som mange kritiserer, og derefter var han positiv over for DFs forslag om en film, der skal holde udlændinge væk fra Danmark. Dagen efter afviste Venstre forslaget.

SF: Pia Olsen Dyhr

Også her er formanden politisk ordfører. SF blev næsten halveret ved valget, men generelt har Pia Olsen Dyhr gjort et godt stykke arbejde med at reparere partiet, der var sønderskudt efter den mislykkede regeringsdeltagelse.

R: Morten Østergaard

Er ny partileder, og hans parti blev – ligesom SF – næsten halveret ved valget. Han kommer på en hård opgave med at genopfinde De Radikale, der ikke er absolut nødvendige for at skabe forlig på tværs i Folketinget.

Å: Rasmus Nordqvist

Han er fuldstændig ukendt, men det er alle i partiet jo undtagen Uffe Elbæk. Nordqvist er ud over politisk ordfører også udenrigs- og EU-ordfører, iværksætteri-, erhvervs- og handelsordfører, ordfører for kunst og kultur samt ordfører for Grønland, så han har nok at se til.

Ø: Johanne Schmidt-Nielsen

Valgudskrivelsen faldt, så Enhedslistens stemmesluger nr. et lige kunne nå at tage en tørn mere. Hun er også både driftssikker og karismatisk. Men skal finde sine ben, nu hvor regeringsmagten er skiftet.

K: Mai Mercado

Blev politisk ordfører i november sidste år, da Lene Espersen pludselig forlod dansk politik. Indtil valget har hun sådan set været grønskolling, men gjort det udmærket, bl.a. skulle hun indtil valget repræsentere De Konservative i spørgetimen, fordi Søren Pape dengang ikke sad i Folketinget.

DF: Kristian Thulesen Dahl

Hos en del partier fungerer formanden også som politisk ordfører, f.eks. hos Dansk Folkeparti. Og det vil sige, at en nybegynder i metieren som Jakob Ellemann-Jensen her er oppe mod en meget rutineret og succesrig Kristian Thulesen Dahl, som er næsten umulig at få på glatis.

LA: Simon Emil Ammitzbøll

Har gjort det godt som Anders Samuelsens højre hånd i sidste valgperiode, men vil få meget mere ansvar i den kommende periode, hvor LA skal slås for at få indflydelse på Løkke, som gerne arbejder på tværs.