Hvis blå blok får taburetterne efter næste valg, kan Lars Løkke se frem til strækmærker – DF trækker til den røde side, mens Liberal Alliance og De Konservative trækker mod højre

Alt tegner til, at Lars Løkke (V) glider smertefrit ind i Statsministeriet ved næste folketingsvalg. Men DF står til et fantomvalg, der gør Lars Løkke fuldstændig afhængig af deres mandater, som DF kynisk vil veksle til politisk indflydelse, der på flere væsentlige punkter ikke matcher resten af de borgerlige partiers planer.

- Et så stort DF kan gøre livet vanskeligt for Lars Løkke. Den økonomiske politik og den sejlads, han skal foretage mellem DF og de andre borgerlige partier, kan blive overordentlig vanskelig. Jo større styrke DF får, des større argumenter får de for, at man skal føre den noget lempeligere økonomiske politik, de står for. Det bliver en udfordring for den regering, Løkke kommer til at sidde i spidsen for, siger Radio24syvs politiske redaktør Jesper Termansen.

Det er sidste uges diskussion om lettelser i topskatten et eksempel på. Liberal Alliance og De Konservative vil have fjernet topskatten, Venstre vil ikke lægge sig fast, men ‘har ikke har noget imod at fjerne topskatten’.

DF siger nej.

Ifølge Jesper Termansen og Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, kan Løkke godt forberede sig på at komme til at bøje af på flere af sine liberale mærkesager, fordi de kolliderer med Kristian Thulesen Dahls mange mandater.

Magtfuldt paradoks

DFs enorme fremgang hos vælgerne sender med al sandsynlighed Lars Løkke tilbage i hans gamle kontor i Statsministeriet. Samtidig kommer partiet til at give ham en del hovedbrud, fordi det ikke længere automatisk vil stemme for Løkkes forslag, hvis blot DF får en stramning af udlændingepolitikken til gengæld, som man så det i 00erne.

- Bagsiden af medaljen, der bliver en stor udfordring for Løkke, er, at DF med så megen medvind og opbakning vil optræde selvbevidst og stå mere stejlt på sine mærkesager. Vi kan allerede nu se steder, hvor der er lagt op til kollision. Det er blandt andet i forhold til nulvækst, som jo er en målsætning for Lars Løkke. Men det tror jeg ikke, han kommer til at kunne levere. Jeg har også svært ved at se, at der kommer en stor skattereform, hvor der bliver gjort noget markant ved topskatten, siger Thomas Larsen.

Netop nulvækst i det offentlige har Kristian Thulesen Dahl allerede afvist på det kraftigste.

- Venstre vil rykke sig på nulvækst før eller efter et valg, har Kristian Thulesen Dahl slået fast i magasinet Ræson.

Lars Løkke har siden folketingsvalget i 2011 ikke givet et eneste løfte til sine vælgere, og det er en helt bevidst strategi, fordi han ved, at han kommer til at sluge nogle liberale kameler, når han skal samarbejde med Thulesen Dahl. De to herrer drikker i øjeblikket en masse kaffe, hvor de koordinerer deres politiske udspil. Men trods Løkkes løftefri politik risikerer han stadig, at hans bagland vil klandre ham for ikke at føre den borgerlige økonomiske politik, der forventes af statsministeren fra ‘Danmarks liberale parti’.

- Selvom han ikke har givet nogen løfter, er der en forventning om, at når der kommer en borgerlig regering til magten, så vil den føre en borgerlig politik. Men det kan blive meget svært for Lars Løkke, siger Jesper Termansen.

Små, blå terriere i haserne

Ifølge Termansen vil vi efter næste valg se de to borgerlige partier aggressivt gribe enhver chance for at profilere sig på klassiske borgerlige synspunkter, så snart Løkke blotter sig ved ikke at levere varen på grund af Thulesen Dahl.

- Lars Løkke kan let komme i den situation, at han sidder med et kæmpestort Dansk Folkeparti, som han hele tiden skal tage hensyn til. Det vil sende ham ud i evige slagsmål med Liberal Alliance og De Konservative, der vil kritisere ham for ikke at føre nok borgerlig politik, og på den anden side vil Thulesen Dahl forlange et højere offentligt forbrug, end Lars Løkke har lyst til at være med til. Det vil skabe ustabilitet, og det giver ham et langsigtet problem med frafaldne vælgere, som Liberal Alliance og De Konservative vil kunne opsnappe med deres mere rene borgerlige politik. De to partier vil have et enormt behov for at profilere sig, siger Jesper Termansen.


FAKTA: 3 blå knaster

Vækst i den offentlige sektor
Venstre
ønsker nulvækst i den offentlige sektor.

Dansk Folkeparti vil have den offentlige sektor til at vokse mindst 0,8 procent om året.

Liberal Alliance ønsker, at den offentlige sektor skal på skrump ved at gennemføre minus-vækst.

De Konservative ønsker ligesom Venstre en nul-vækst i det offentlige.

Topskattelettelser
Venstre
vil ikke lægge sig fast på, om skatten skal sænkes i bunden eller toppen.

Dansk Folkeparti siger, at ’sygehusene skal fungere, og det hænger ikke sammen med topskatte­lettelser’.

Liberal Alliance vil have en flad skat på 40 procent med et forhøjet beskæftigelsesfradrag uden loft.

De Konservative vil have fjernet topskatten for de rigeste danskere.

Udlændingepolitik
Venstre vil genindføre nogle af de regler, regeringen har fjernet – bl.a. pointsystemet.

Dansk Folkeparti ønsker bl.a. andet grænsekontrol, genindførelse af point­systemet foruden, at de vil genindføre de regler, regeringen har fjernet siden 2011.

Liberal Alliance vil have åbne grænser og lukkede kasser med et optjeningsprincip. De går som eneste borgerlige parti ikke ind for 24-års reglen.

De Konservative sagde i sommer, at man ikke vil lægge stemmer til yderligere stramninger i udlændinge­politikken.