A-kasser tvivler på ny lov om uddannelse

Onsdag vedtog Folketinget et lovforslag, der giver de dagpengemodtagere, der står til at miste dagpengeretten, ret til uddannelse og opkvalificering. Hos A-kasserne har man dog svært ved at se, at det skulle hjælpe de ledige i job. Mange af de ledige, vil slet ikke være berettiget til uddannelse.

En del af de ledige, der fra 1. januar mister retten til dagpenge, får nu ret til uddannelse og en forsørgelse, der svarer til kontanthjælp.

- Regeringen er stærkt optaget af at hjælpe de mennesker, der om kort tid risikerer at have opbrugt retten til dagpenge. Vores mål har hele tiden været meget klart: at hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet og i job igen. Det gør vi med både akutpakken og aftalen om akutjob. Og nu står vi klar til at give dem, der måtte opbruge deres dagpenge, et forsørgelsesgrundlag i op til et halvt år ekstra, hvis de vælger at uddanne sig, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i en pressemeddelelse.

Men hos A-kasserne mener man, at politikerne lover mere end de kan holde. Retten til forsørgelse frafalder, når den ledige har været ledig i fire år, så for mange vil aftalen kun sikre dem forsørgelse i få eller ingen måneder.

- Den måde politikerne har fremlagt det på, kan man godt få indtryk af, at det gælder alle. Der skulle man måske mere præcist fortælle, hvem der har det, og hvem der ikke har det, når man udtaler sig om det, siger forretningsfører i 3F's A-kasse, Morten Kaspersen.

Hos 3F vil 1.900 af dem, der risikerer at miste dagpengene, ikke modtage uddannelse i alle seks måneder. Det svarer til en femtedel af 3Fere med problemet.

- Når man kigger på vores medlemmer, så er det mange som ikke kan få det halve år, og mange der slet ikke kan få noget, siger Morten Kaspersen.

Tvivler på at uddannelse hjælper ledige i job

Hos Krifa har 3000 medlemmer modtaget tilbuddet om uddannelse og mindst 500 af dem, vil ikke været berettiget til uddannelse i alle seks måneder. Samtidig tvivler man på, at uddannelsen vil hjælpe flere i job.

- Jeg vil sige helt klart, at det her er jo kun lavet for at folk kan få nogle penge. Det er muligt, der er nogle få stykker, der får gavn af det. Det vil jeg ikke afvise, men det er ikke lavet for at uddanne folk. Det skulle være mærkeligt, at vi kan ramme det match, at det behov, der er hos medlemmer også er det behov, der er i virksomhederne, siger Hans Jørgen Andersen, der er arbejdsmarkedschef hos Krifa.

Både hos 3F og Krifa er man glade for at regeringen forsøger at hjælpe de truede ledige, men folk skal være bevidste om de begrænsninger, der er ved uddannelsestilbuddet.

- Det er fint nok, at man har lavet muligheden, selvom det ikke er højt beløb, man får ud af det. Efter min bedste overbevisning, så skal det jo være uddannelsesforløb, der opkvalificerer, så man kan få et job bagefter. Hvis det bare er for at få kontanthjælp, så er det jo bare forsørgelse, og så giver det ikke rigtig mening, siger Morten Kaspersen.

- Vi er glade for dem, der bliver hjulpet, men det løser ikke det grundlæggende problem. Jeg er heller ikke fortaler for, at folk skal have længere dagpengeperiode, for det er kun en økonomisk løsning. Der skal andre ting til, for ved to års ledighed er der en kraftig marginalisering og ofte har folk med så lange ledighedsperioder andre udfordringer end bare ledighed, siger Hans Jørgen Andersen.