Tusinder af danskere står til at miste deres dagpenge næste år. Mød fire af dem i her.

John: ’Man har en stolthed’ og værdighed’

- Jeg blev gift i 1979 og har to børn og to børnebørn. De er meget bekymrede, siger 55-årige John Berthelsen, der efter et langt arbejdsliv og en periode på sygedagpenge mister sine dagpenge næste år. Han bliver stille et kort øjeblik, da snakken falder på familien.

- Du må undskylde, jeg bliver rørt... Man har en stolthed og værdighed, og man vil være sig selv bekendt over for familien. Min kone knokler, men tjener ikke nok til at forsørge os begge.

- Jeg havde et job på et jernstøberi en kort periode, men blev fyret. På vej ud mødte jeg en bekendt, jeg havde gået i skole med. Han er yngre, og det viste sig, at han skulle have mit job, forklarer John Berthelsen, der bor i Aars.

Hans mange år på arbejdsmarkedet tæller også 20 års ansættelse ved et kommunalt rensningsanlæg. De seneste år har han sendt mindst to ansøgninger om ugen. Blandt andet arbejde på fabrik, som chauffør, på rensningsanlæg, som pedel og lagermand.

Tog stort kørekort

John Berthelsen har haft flere fibersprængninger i ryggen og har problemer med knæet. Da han mistede sygedagpengene, tog han ’stort kørekort’ til bl.a.lastbil og har fået krancertifikat.

- Jeg kan ikke holde til at hoppe ud af en lastbil flere gange om dagen, men jeg kan sagtens køre kran, siger han. Men det kniber med den moderne teknik.

Vokset op med kugleramme

- Jeg er vokset op med en kugleramme og kunne godt tænke mig et kursus, så jeg kan lære at bruge en computer. Men der sker ikke noget, selv om jeg spørger om det på jobcenteret. Jeg begynder et ansøgningskursus, og al deres kommunikation foregår på mail, som jeg ikke kan finde ud af at bruge, siger John Berthelsen.

- Alle vi, som står i den her situation, har nerver, der hænger i laser. Og jeg er i forvejen på nervemedicin. Politikerne ævler og kævler. Det kommer der ikke job af. De kan ikke trylle, men jeg kan ikke forstå, at vi skal betale prisen for landets dårlige økonomiske situation.

Claus: ’Håber til det sidste’

Claus Blak mistede sit job som tekniker hos TDC under en stor fyringsrunde.

- Vi røg 300 på en gang. Nu har jeg været på dagpenge i næsten fire år og søgt cirka 30 job om ugen siden. 43-årige Claus Blak bor i Auning med sin samlever og dreng på fire år og mister dagpengeretten til nytår.

- Det sidste halvandet år har jeg søgt i hele landet. Alt fra pedelstillinger til chaufførjob. En arbejdsgiver ringede sågar tilbage og spurgte, hvorfor jeg overhovedet havde søgt et af de job, da jeg var sindssygt overkvalificeret og derfor aldrig ville få det. Men systemet siger, at vi skal, og så gør vi det, siger Claus Blak.

Efter fyringen har han taget en Microsoft-certificering, udvidet sit kørekort til alle kategorier, taget førerbevis til bus og lastbil samt et truck-certifikat.

- Jeg synes, jeg har gjort, hvad jeg kan for at gøre mig attraktiv, uden det har hjulpet noget. Jeg er snart nødt til at undersøge, om jeg er så heldigt stillet, at jeg kan modtage kontanthjælp. Ellers må jeg trække på venner og bekendte. Det hus, vi bor i, har vi i hvert fald ikke råd til bo i længere.

Skruen uden ende

Claus Blak kalder det skruen uden ende at blive ved med at tage kurser i at skrive ansøgning og cv. - Jeg har flere gange fået at vide, at jeg har skrevet gode ansøgninger. Problemet er bare, at vi er så mange, der søger, sige Claus Blak og nævner, at han har været oppe mod 200 uddannede ingeniører.

- Det kan godt være, man bliver mere desperat, men det kommer der desværre ikke flere job af. Jeg håber til det sidste, at jeg får et job, jeg kan leve af.

Tabita: ’Jeg tænker, fuck’

Tabita Hoffmann på 26 år skriver op til 10 ansøgninger om ugen. Hun står til at miste dagpengeretten til januar.

- Jeg tænker ’fuck’. For jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre, hvis jeg ikke finder et arbejde. Hun er uddannet salgsassistent og har senest haft et rengøringsjob på deltid. På trods af at hun lider af piskesmæld efter to trafikuheld, er hun stadig opsat på at finde fuldtidsarbejde. Hun kan dog ikke tage hvad som helst:

- Jeg får at vide, at jeg kan tage en ny uddannelse eller søge videre. Jeg kan godt tage en uddannelse, men der er ikke arbejde herovre overhovedet. Jeg søger som vinduespudser, trappevasker, fabriksarbejder, alt. Så det er rimeligt bredt i forhold til, hvad jeg gerne vil. Men man kan ikke begrænse sig, siger Tabita Hoffmann, der bor i Holstebro.

- I de fleste afslag er begrundelsen, at der har været mellem 200 og 800 ansøgere til et enkelt jobopslag. Jeg har lige snakket med noget familie på Sjælland, som nu også vil kigge efter arbejde til mig. Hvis jeg finder noget der, må vi rykke det hele op herovre.

Mere og mere stressende

- Det bliver mere og mere stressende. Hvis jeg ikke finder arbejde, hedder alternativet kontanthjælp eller ingenting overhovedet. Men man kan blive nødt til at ændre sit liv fuldstændigt, selv om det kan splitte familien ad. For mandens løn er ikke nok til at forsørge hende og deres dreng.

- Vi ville ikke kunne klare os en måned. Alternativet er at lade sig skille, da min mand vil stå som forsørger, og jeg derfor ikke vil kunne få kontanthjælp, siger Tabita Hoffmann. Hun håber ikke, det kommer så vidt.

Marco: ’En knude i maven’

Næste år mister 30-årige Marco Malcorps retten til dagpenge. Siden han blev færdig med sin universitetsuddannelse i biblioteks- og informationsvidenskab i 2010, har han ikke fundet fast arbejde. Han har søgt to-tre job om ugen.

- Lige nu hiver og flår jeg i hele mit netværk. For psykisk er det ikke særligt sjovt ikke at vide, hvad der kommer til at ske.

Marco Malcorps er nygift, bor i København og har en datter på to et halvt. Nummer to kommer til februar. Han har netop fået forlænget sit tre-måneders vikariat på et bibliotek i Albertslund til maj. Men det er stadig en stakket frist, fortæller han.

- Jeg laver en masse uopfordrede ansøgninger som lærervikar i socialt belastede skoler i København. Derudover søger jeg alle de bibliotekarstillinger, der dukker op. Nogle dage har man en knude i maven, fordi det hele tiden ligger i baghovedet, at man kan risikere at skulle gå fra hus og hjem. Og det er et slag i maven, hver gang en politiker siger, at der ikke skal pilles ved dagpengene eller optjeningskravet, siger Marco Malcorps, der blogger om sine oplevelser i dagpengesystemet på venstrefløjsmediet Modkraft.

- Der er jo ingen, der har taget en lang videregående uddannelse for at sidde derhjemme og pille tålakrids. Så myten om, at man ikke gider arbejde, er så plat, at det er svært at finde ord, siger han i toget på vej til jobsamtale i Holbæk.