Der var ikke tale om en frivillig afslutning på ansættelsen, da skatteministerens tidligere spindoktor forlod sin stilling, fastslår Rigsrevisionen. Borgerlige ordførere beskylder skatteministeren for at have løjet.

Den tidligere spindoktor i Skatteministeriet Thomas Brahm blev tvunget til at fratræde sin stilling. Det fastslår Rigsrevisionen i en orientering af Folketingets statsrevisorer, skriver Information.

Først lød meldingen fra skatteminister Holger K. Nielsen (SF), at hans særlige rådgiver var stoppet efter »eget ønske«, hvorefter det forlød, at »begge parter« var blevet enige om beslutningen. Det skete, efter Thomas Brahm blev afsløret i at sende mails til medier, der viste, hvordan ledende socialdemokrater var sprunget fra forslaget om øremærket barsel til mænd.Udmeldingen om, at opsigelsen var sket efter eget ønske, blev mødt med kritiske røster flere steder, da det samtidig stod klart, at Thomas Brahm havde fået knap en halv million kroner i godtgørelse.

»Der er tale om, at Skatteministeriet ikke vil beholde ham på grund af de her loyalitetsting, der måtte være - og om han måske har overskredet noget. Og så står Skatteministeriets valg mellem at opsige manden eller lave den her fratrædelsesaftale,« siger Christina Haupt Jørgensen, souschef i Rigsrevisionens lønrevisionskontor.

Skatteministeren er efter det afbrudte ansættelsesforhold blevet kritiseret for at have givet Thomas Brahm en fratrædelsesgodtgørelse på seks måneders løn. Det har han nemlig ikke krav på, hvis han selv vælger at stoppe.

Thomas Brahm ville ifølge Rigsrevisionens undersøgelse være berettiget til tre måneders løn, hvis han blev fyret. Fratrædelsesaftalen med de seks måneder er dog gået igennem i Rigsrevisionen, da den tidligere spindoktor ikke har begået noget ulovligt og kunne have modsat sig en fyring, hvorved en eventuel retssag havde forlænget perioden yderligere, skriver Information.

På baggrund af oplysningerne fra Rigsrevisionen vil formanden for Folketingets Skatteudvalg, Mads Rørby (V), nu have en forklaring fra Holger K. Nielsen, da hans tidligere udlægninger af forløbet ifølge Mads Rørby er i modstrid med Rigsrevisionens konklusion; at valget stod mellem at fyre Thomas Brahm eller at lave fratrædelsesaftalen.

Den konservative statsrevisor, Helge Adam Møller (K), beskylder Holger K. Nielsen for at »stikke folk blår i øjnene«, og Liberal Alliances skattepolitiske ordfører, Ole Birk Olesen (LA), siger, at Holger K. Nielsen »ganske vist« ikke har gjort noget forkert med de penge, som er givet i fratrædelsesgodtgørelse:

»Men Holger K. Nielsen har sagt noget usandt, og da han har vidst, hvad sandheden var, så har han løjet«.

Skatteministeren siger til Information, at han tidligere har erkendt, at der var »en række upræcise formuleringer« i dele af den oprindelige udmelding, men at han har fastholdt, at der var en fælles forståelse om, at den særlige rådgiver skulle fratræde.

»På den baggrund har Thomas, DJØF og Skatteministeriet indgået en fratrædelsesaftale, som jeg nu forstår, at Rigsrevisionen ikke finder grundlag for at rejse kritik af. Det er muligt, at de borgerlige ønsker at gøre endnu et nummer ud af det her, men det er altså foregået fuldstændig efter bogen,« siger Holger K. Nielsen til Information.