Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen glæder sig over, at USA og Cuba har besluttet at normalisere deres forhold. Nu kommer der bedre forhold for det cubanske folk, forudser han.

Efter 54 år under kommunistisk diktatur kan det cubanske folk se frem til at leve under friere forhold.

Det vil ifølge tidligere udenrigsminister og Holger K. Nielsen (SF) blive konsekvensen af den opsigtsvækkende tøbrud mellem USA og Cuba, der har indledt forhandlinger om at genoptage relationerne efter mere end fem årtiers fjendskab.

Holger K. Nielsen, der er udenrigsordfører for SF, drager paralleller til Helsingfors-erklæringen fra 1975, hvor de kommunistiske lande i østblokken og de vestlige demokratier indgik en aftale om blandt andet at forbedre menneskerettighederne og undlade at bruge trusler og magt over for hinanden.

»Den aftale var stærkt medvirkende til, at de kommunistiske systemer brød sammen 14 år senere. Det vil også ske i Cuba. Den almindelige befolkning kan ikke acceptere at leve under de forhold, som de er tvunget til i dag,« siger den tidligere udenrigsminister.

Selv om han ser tilnærmelserne mellem USA og Cuba som begyndelsen på enden for det kommunistiske regime, vil Holger K. Nielsen ikke udråbe en sejrherre. Amerikanernes isolationspolitik over for Cuba har ligeledes spillet fallit, mener Holger K. Nielsen.

»Til at begynde med skubbede man Cuba i armene på Sovjetunionen, og efter østblokkens sammenbrud har man tvunget ud i cubanerne ud i armod. Alligevel har man ikke formået at vælte Castro og det kommunistiske styre,« påpeger udenrigsordføreren, der vurderer, at den cubanske præsident, Raúl Castro, er indstillet på reformer.

»Det er en meget glædelig situation. For mange almindelige mennesker vil det være en kæmpe lettelse, at de to lande kan få et mere naturligt forhold til hinanden,« siger Holger K. Nielsen.