Det er problematisk, når justitsministeren og Folketinget dikterer minimumsstraffe, mener Thomas Rørdam.

København. For Thomas Rørdam, Højesterets nye præsident, er det problematisk, når et flertal i Folketinget dikterer minimumsstraffe og udvider strafferammer.

Bag stramningerne står justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Når hammeren falder i retten, bør det ske med udgangspunkt i den enkelte sag. Det siger højesteretspræsidenten i et interview med Berlingske tirsdag:

- De sager, der kommer for domstolene, har forskellige grader af grovhed.

- Med minimumsstraffe fratager man domstolene muligheden for at vurdere, om der i de konkrete sager er særlige omstændigheder, der gør, at det bliver uforholdsmæssigt strengt at anvende minimumsstraffen.

Han mener, at en anden ulempe ved minimumsstraffe er, at "de har en tendens til, at stort set alle får samme straf, fordi man er kommet så højt op rent strafmæssigt".

- Så selv om noget kriminalitet i virkeligheden er meget grovere end anden kriminalitet, så klumper straffene sig sammen om eksempelvis to års fængsel for ulovlig besiddelse af skydevåben.

- Dermed får man ikke den nuancering, man gerne skulle have af hensyn til grovheden af de enkelte tilfælde, siger Thomas Rørdam.

Han hentyder til justitsministerens lovforslag om at hæve minimumsstraffen for ulovlig våbenbesiddelse.

Søren Pape Poulsen har i modsætning til sine forgængere på justitsministerposten fremsat lovforslag, som vil ændre minimumsstraffen for at bære våben på offentlig vej.

Justitsministeren fastholder, at minimumsstraf er et vigtigt redskab i dette tilfælde.

- Det seneste år har vi set en massiv stigning i antallet af skudepisoder i det offentlige rum, der har været relateret til rocker- og bandemiljøet, hvor uskyldige borgere havner i skudlinjen.

- Derfor vil vi forhøje den eksisterende minimumsstraf fra et til to års fængsel. Det giver god mening i lyset af den udvikling, vi har set, siger ministeren til Berlingske.

/ritzau/