Af Thomas Larsen // tla@berlingske.dk

I en Megafon-måling, som blev offentliggjort af TV 2 Nyhederne sent i aftes, får Socialdemokratiet kun opbakning fra 16,9 procent af vælgerne – hvilket ikke er set før.

SF bløder, og de Radikale går tilbage, mens blå blok med Lars Løkke Rasmussen i front står til at få en ekstraordinær sejr, hvis der var valg i dag.

For regeringen er målingen en katastrofe efter et forløb, hvor det hen over Pinse lykkedes for ministerholdet at sætte sig tungt på medierne, som fik serveret skattereformen i nøje udvalgte bidder.



Set i et overordnet perspektiv er der kun én forklaring på vælgerskreddet: De blå vælgere står fast og søger ikke til Thorning på trods af regeringens nye løfter om skattelettelser.

I rød lejr synes centrum-venstre-vælgerne helt at have mistet troen på statsministeren, Socialdemokratiet og regeringen som helhed. Det siger sig selv, at en tillidskrise af denne kaliber er uhyre alvorlig. Hvis Thornings vælgere for alvor føler, at hun har brudt kontrakten og begået endnu et løftebrud i forhold til, hvad S og SF stod for inden valget, kan det blive næsten umuligt at arbejde sig ud af krisen.

Målingen udløser mindelser om den tidligere socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussens dramatiske fald i målingerne tilbage i 1998, da han brød sin »efterlønsgaranti«. Dengang reagerede fagbevægelsen og S-vælgerne med så stor skuffelse, at Liste A faldt som en sten og i en enkelt måling kun fik støtte fra 17 procent af vælgerne. Nok så væsentligt overkom Nyrup aldrig krisen.

I vælgernes øjne fik hans troværdighed et grundskud, og han pådrog sig et politisk banesår, som var medvirkende til, at Anders Fogh Rasmussen ved valget i 2001 ikke alene erobrede magten: Venstre overtog også positionen som Danmarks største parti. En situation, man ikke havde set i dansk politik siden 1920erne.

Her og nu kan ingen seriøst vurdere de langsigtede virkninger af Thornings krise. Men de barske realiteter er, at hun er en kriseramt regeringschef. Nok fik hun magten i efteråret – men ikke i kraft af egen styrke. Socialdemokratiet indkasserede det værste valgresultat i mere end 100 år, ligesom SF gik voldsomt tilbage, og siden er vælgerne blevet ved med at sive.

Thornings trøst er, at der er lang tid til næste valg. Men Megafon-målingen øger presset på statsministeren i treparts- og skatteforhandlingerne. Hun har ikke råd til at lide flere nederlag, og hun må se i øjnene, at hun selv og regeringen er blevet endnu mere sårbar i forhold til både blå blok og et krigerisk Enhedslisten i Folketinget. På forhånd var forhandlingerne udråbt til at blive afgørende for regeringen efter en på mange måder mislykket folketingssamling. Nu tegner forløbet til at blive en historisk skæbnestund for Thorning og Socialdemokratiet.