____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Fysisk fylder Marianne Jelved ikke så meget i sit fine nye ministerkontor, og hun taler lavmælt og langsomt.

Men mentalt fylder hun rigeligt kontoret ud, og den lavmælte tale skal man ikke lade sig narre af. Hun har en plan: Hun vil gøre posten som  kulturminister til meget mere end diskussioner om ballet, rytmisk musik og medielovgivning.

Hun vil bruge den som platform for en værdikamp, der handler om minoriteter, indvandrere, ytringsfrihed og folkesjæl. Og hun har allerede en af hovedfjenderne i sigtekornet: Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard, fortæller hun til bt.dk i et interview kort efter overdragelsen.

På Facebook skriver du selv: 'Kultur rummer alt det, vi er rundet af. Kulturen udgør det, der kitter os sammen som nation. Kunst berører og bevæger mennesker. Og det binder mennesker sammen.' Vil du bruge kulturministerposten som en værdi-kamplads?

- Kultur er præget af værdier. Hele folkeoplysningstraditionen handler om, at man skal kunne indrette en folkehøjskole eller projekt uden at det skal godkendes.

Pia Kjærsgaard er værdiordfører i DF. Er det der kampladsen er?


- Ikke kun der. Men jeg vil gerne diskutere værdier med Pia Kjærsgaard. Og det har vi også aftalt, at vi skal. Første debat bliver 6. januar på Nyborg Strand.

Personligt er jeres forhold vel meget godt?

- Da vi begge var partiledere holdt vi en debat i hver vores valgkreds. Vi har et fint forhold til hinanden. Der er bare mange ting, vi er uenige om.

- Men jeg vil ikke kun diskutere med Pia Kjærsgaard. Jeg vil diskutere værdier rundt om i hele landet. Jeg vil gerne bevare den kulturtradition at mindretallet har ret til at lave kurser og folkeoplysning, som de har lyst.- Jeg kan give dig et eksempel. For nogle år siden kom en borger på besøg hos mig. Han var blevet udnævnt til rektor af en tyrkisk forældrekreds, som ville bruge vores frihedslovgivning til at oprette et gymnasium for tyrkiske elever. Det var jeg glad for. Det er et tegn på dyb integration. Disse tyrkiske forældre kender nu vores mindretalsret og kan bruge den. Rektoren gik videre til andre uddannelsesordførere, men de sagde, at det var dårlig integration.

Så indvandrere skal være glade for at høre, det du siger?

- Ja.

Skal andre mindretal også være glade?


- Alle mindretal skal have lov at oprette noget. Jeg synes ikke vi skal have smagsdommere på Christiansborg, der siger hvad folk må og ikke må, siger Marianne Jelved.

Du kunne sikkert være blevet minister i 2011 hvis du ville. Men du ville hellere være gruppeformand?

- Ja, og det sagde jeg meget hurtigt, så jeg blev ikke spurgt, om jeg ville være minister. Men med 14 nye parlamentarikere var det vigtigt, at der var en med erfaring, der kunne give dem gode råd om, hvordan de præger tingene.

Men hvordan skal gruppen så klare sig nu?

- Jeg tror godt, de kan stå på egne ben nu. Men jeg vil også være der. Jeg vil passe gruppemøderne og min dør vil altid være åben, siger Marianne Jelved.