Unge mødre på kontanthjælp bliver en af de helt store vindere, når regeringen med stor sandsynlighed præsenterer sit udspil til kontanthjælpsreform klokken 12.15 i dag.

- Samlet set afsætter vi næsten 250 mio kr. over de næste fire år til gruppen af enlige forsørgere, der har børn - men ingen uddannelse. Reformen skal have et meget klart socialpolitisk sigte, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og uddyber.

- Vi ved, at næsten halvdelen af de unge kontanthjælpsmodtagere har en mor eller en far, der er på kontanthjælp. En familie skal ikke være på kontanthjælp fra generation til generation. Vi skal have brudt mønsteret, så deres egne børn ikke også kommer i samme situation. Det her er et mønsterbryder-udspil, siger Mette Frederiksen.

Regeringen vil give de unge forsørgere mulighed for samme økonomiske vilkår under en erhvervsuddannelse, som unge i dag har på en videregående uddannelse. Derfor skal kontanthjælpen holde hånden under de unge, når de skal i praktik som en del af uddannelsen. I den periode er elevlønnen nemlig lavere end den SU, enlige forsørgere får på videregående uddannelser.

- Vi skal også huske på, at de her unge ikke har samme muligheder som andre for at gå ud at finde et studiejob og leve sparsommeligt. De har ansvaret for deres børn. Derfor vil reformen dels hjælpe dem med økonomi, men også med støtte, opfølgning og netværk. Ellers risikerer vi, at de aldrig kommer i gang med en uddannelse og muligheden for at blive selvforsørgende, siger Mette Frederiksen.

Ligeværdige med andre

Hun mener, at det er det helt rigtige tidspunkt at prioritere de unge mødre.

- Det er nu, de unge skal bruge tid på uddannelse, så de er parate til arbejdsmarkedet på den anden side af krisen, siger Mette Frederiksen.

SFs formand, erhvervsminister Annette Vilhelmsen, vurderer, at der vil være god brug for de unge på arbejdsmarkedet.

- Erhvervslivet efterspørger uddannet arbejdskraft og folk, der er indstillet på fleksibilitet i forhold til arbejdsmarkedet. Jeg er ikke i tvivl om, at disse unge vil stå helt ligeværdigt med alle andre, når de har været igennem en uddannelse, siger Annette Vilhelmsen.

- Det er en svær økonomisk tid, og vi skal huske, at kontanthjælpen er til for at hjælpe folk i en midlertidig situation. Derfor er det vigtigt at tage fat der, hvor det nytter, nemlig gennem uddannelse, og denne her gruppe har været forsømt i mange år, siger Annette Vilhelmsen.

Hun fremhæver, at regeringen handler på baggrund af viden om målgruppen. Undersøgelser viser, at mere end halvdelen af de enlige mødre, der har fået barn, før de fyldte 21 år, stadig er på overførselsindkomst, når de fylder 30 år.