Fjern landbrugsstøtten, forbud mod høns i bur og forbyd kastrering af smågrise. Danmarks nye fødevareminister Dan Jørgensen (S) står for en langt mere konfronterende linje overfor landbruget, end regeringen hidtil har gjort.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har udnævnt en af landbrugets mest indædte kritikere til at varetage forholdene for dansk fødevareproduktion.

Europaparlamentarikeren Dan Jørgensen (S) er ny fødevareminister, men har flere gange luftet politiske forslag, som vil ramme de danske landmænd hårdt på pengepungen, hvis de bliver realiseret.

Han er eksempelvis modstander af at holde høns i bur og ønsker et mærkat med billeder af »forpjuskede« høns på alle æggebakker med buræg, som et skræmmebillede i stil med dem, man finder på cigaretpakker.

Han har også kaldt minkavl for »dyreplageri« og foreslået et totalforbud mod branchen i hele EU. I en pressemeddelelser har han foreslået, at Danmark går enegang og forbyder den milliardstore danske minkbranche.

»Danmark vil jo gerne være foregangsland, når det handler om dyrevelfærd. Her har vi chancen, spørgsmålet er bare, om hensynet til industrien skal vinde over hensynet til dyrene. Det mener jeg ikke, at det skal,« har Dan Jørgensen tidligere udtalt. 

Foreslår krav koblet til landbrugsstøtten

Går man ind på Dan Jørgensens facebookprofil kan man finde udtalelser, som vil få landmænd til at se rødt:

»Jeg er egentlig imod landbrugsstøtten, men når nu den skal betales, så lad os sige til landmændene, at de godt kan få pengene, men at de skal lægge eksempelvis 10 pct. af jorden ud til natur,« udtaler han.

Dan Jørgensen har også foreslået, at landmænd, som bruger ulovlig sprøjtegifte og gødning, skal rammes hårdt på pengepungen:

»Hvis man bevidst har snydt, skal man have taget hele støtten i indeværende år, og under skærpende omstændigheder skal man have taget støtten de efterfølgende år,« har Dan Jørgensen sagt til DR.

Ikke på linje med regeringen

Med sin konfrontatoriske stil har han altså en helt anden linje overfor landbruget, end regeringen lægger op til. Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) har varslet en vækstpakke til landbruget, som skal skabe »tusindvis« af nye jobs, og Helle Thorning-Schmidt (S) udtalte i sidste uge i Folketingssalen at fremtidig regulering af landbruget skal give »erhvervsøkonomiske gevinster« for landbruget.

Da statsministeren tidligere i dag talte med pressen i Statsministeriet lagde hun ikke skjul på, at Dan Jørgensen nu skal rette ind.

»Vi har den politik, som vi har, og det er den, som vi fortsætter. Nu er han en del af regeringen og fortsætter selvfølgelig regeringens politik på det her område,« lød det fra Thorning.

Dan Jørgensen skal meget snart gøre op med sig selv, om der er plads til at beholde en flig af sin oprindelige idealisme, eller om han vælger at overgive sig fuldstændig til regeringens mere erhvervsvenlige linje.

På mandag skal han på arbejde for Danmark ved sit første EU Ministerrådsmøde - og her skal han stemme ja til en landbrugsreform, som han ellers som europa-parlamentariker har brugt mange kræfter på at modarbejde.

Dan Jørgensen mangler stadig at forholde sig konkret til sine gamle udtalelser efter ministerudnævnelsen torsdag formiddag. Men i en pressemeddelelse fra Socialdemokraterne forsøger han kortfattet at bygge bro mellem sin nye ministerrolle og hans syn på fødevareproduktion:

»Gode rammevilkår for landsbrugserhvervet, dyrevelfærd, miljø og fødevaresikkerhed er hinandens forudsætninger - ikke modsætninger,« udtaler den nyslåede minister.

Erhvervsorganisation forventer fokus på vækst

I erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer understreger formand Martin Merrild, at branchen forventer, at Dan Jørgensen følger samme linje som afgående minister Karen Hækkerup (S):

»Det samlede fødevareerhverv både håber og forventer, at Dan Jørgensen er parat til at fortsætte den vækstdagsorden for vores erhverv, som både hans forgænger og statsministeren har lagt sporene ud for,« udtaler formanden.

Samtidig fastslår Landbrug & Fødevarer, at den nye minister står over for en masse store opgaver i den nærmere tid.

»Helt aktuelt med en vækstplan for fødevareerhvervet, der skal være med til at sikre, at der kan blive produceres flere svin, mere mælk og korn samt flere minkskind herhjemme,« lyder det i en pressemeddelelse.