Der vil gå ca. to uger, før dine børn kan komme i skole igen. Til den tid vil der komme et regeringsindgreb, der vil betyde, at lærerne vil få trukket arbejdsgivernes model ned over hovedet. Til gengæld vil lærerne få en markant lønstigning, som mest tilgodeser de yngre lærere.

Det forudser arbejdsmarkedsforsker professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

- Det skal ikke gå for hurtigt. For det skal jo se ud som om, den danske model arbejder. Men reelt tyder alt på, at det er aftalt spil, og at regeringen for længst har planlagt et indgreb, der svarer til Kommunernes Landsforenings krav. Til gengæld vil lærerne så få en lønforhøjelse. Finansminister Bjarne Corydons strategi er, at lærerne skal have en model, der meget ligner den, der blev indgået med gymnasielærerne 9. februar, siger Flemming Ibsen.

Ifølge den erfarne arbejdsmarkedsforsker er det helt utænkeligt, at parterne kan blive enige.

- De kan ikke bare snakke sig frem til et kompromis, som de gjorde i 2008. Nu er det alvor: Skal arbejdstiden bestemmes lokalt eller centralt. Og der kan parterne bare ikke blive enige. Lærernes formand Anders Bondo Christensen lader som om, han har vist vilje til at give sig på alle mulige punkter. Men det er ikke rigtigt. Han vil have en central forberedelsespulje. Og så kan man jo ikke nå til enighed, siger Flemming Ibsen.

Anders Bondos erfaringer fra forhandlingsforløbet tyder også på, at gymnasielærernes aftale skal være model for lærernes.

- Siden 19. december har vi gang på gang bedt om nogle konkrete udspil fra KL. Men vi fik intet før 14. februar - fem dage efter at der var lavet en aftale med gymnasielærerne. Og det tager jo lidt tid at rette den til, fordi gymnasielærerne er ansat af staten og folkeskolelærerne af kommunerne. Og det er jo helt vanvittigt først at give os nogle udspil så tæt på deadline, siger Anders Bondo Christensen.

Flemming Ibsen siger, at du ikke har været til at rokke på de centrale krav?

- Det passer ikke. Vi er kommet med masser af forslag, hvor vi nærmer os modparten. Men kravene omkring arbejdstid er helt urimelige. Lærerne kan ikke engang få et arbejdstidsskema. Der er lagt op til, at man ikke på forhånd aner, hvad man skal lave på bestemte dage, siger Anders Bondo Christensen.

Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke afviser, at der er tale om aftalt spil.

- Der er ikke nogen hemmelig plan. Og den danske model skal have lov at fungere. Jeg vil heller ikke byde ind på, hvornår det kan komme på tale med et indgreb. Selv om jeg jo selv kan mærke problemerne. Jeg har en søn, der går i 1. klasse, og ham må jeg have med på arbejde på Christiansborg, siger Magnus Heunicke.