Flere medlemmer af SFs folketingsgruppe har efterlyst svar på en række spørgsmål, som man mener, at Annette Vilhelmsen er gledet af på i løbet af formandsvalgkampen. Nu har BT stillet Annette Vilhelmsen spørgsmålene.

Hvad mener du om dagpengeperioden - skal den fastholdes på to år eller skal den udvides til tre-fire år?

- Når vi igen engang - om mange år - skal lave et nyt regeringsgrundlag, vil det være noget, vi skal se på. Men dagpengeperioden skal ses i sammenhæng med, hvad vi ellers gør for at få skabt varige job. Det er den allerstørste udfordring - det er de job, der forsvinder.

Hvordan kan man sidde i regeringens økonomiudvalg, når man ikke har stemt for regeringens økonomiske politik?

- Jeg sad ikke i regeringens økonomiudvalg, da jeg stemte blankt. Havde jeg gjort det, havde jeg også været mere vidende om processen og den aftale, der lå.

Vi er enige om, at du har stemt blankt - men så har du heller ikke stemt for...

- Nej, men jeg har efterfølgende stået bag aftalen. Da jeg stemte blankt, havde det noget at gøre med den proces - at jeg kom ind som nyt landsledelsesmedlem - og der var nogle processer, der var i gang. Derfor valgte jeg at stemme blankt.

Så du havde ikke nok indsigt?

- Nej. Sådan må du gerne forstå det. De landsledelsesmedlemmer, som det her er interessant for, ved godt, hvad bevæggrunden var. Og efterfølgende har jeg jo stået bag det. Vi kommer det ikke nærmere. Den er heller ikke længere.

Hvordan kan man udfordre regeringsgrundlaget, når man samtidig siger, at man står fuldt og fast bag regeringens politik?

- Det kan man, fordi vi løbende er forpligtet på at holde øje med de indsatser, vi laver i forhold til de politikområder, der er. Vi skal tage regeringsgrundlaget og bladre i det og se på, om vi har fået nok ud af det. 

Men det bliver opfattet som om, du modarbejder?

- Sådan bliver det italesat, men dem, der er vant til at samarbejde med mig, ved godt, at det ikke er det, jeg gør.

Så hvad er det, du gør?

- Jeg prøver hele tiden at afsøge, om de initiativer vi tager, de svarer på de udfordringer, der er.

Du mener, at SF skal arbejde mere hen mod en selvstændig pælestinensisk stat. Hvordan vil du gøre det, når det ikke er en del af regeringens politik?

- Det er også noget af det, der er rigtigt svært. Men min holdning til Palæstina er, at det skal være selvstændig stat, og at man skal være kritisk over for de steder, hvor israelerne overtræder. 

Kan du godt som minister gå rundt og være et løsgående missil og markere dine egne holdninger i forhold til regeringens politik?

- Jeg er ikke et løsgående missil. Jeg er en SF’er og vil være en SF-formand, der vil markere en stærk SF-politik. I det politiske arbejde har man altid sin egen dagsorden, og så er der kompromiser. Jeg er god til at have en skarp profil samtidig med, at jeg er kompromissøgende og loyal. 

Der er forskel på at være almindeligt folketingsmedlem og formand for et parti eller minister.

- Ja, så har man en ny rolle, man tager på sig, og det vil jeg også gøre.

Kan Annette Vilhelmsen blive en god formand for SF?

Deltag i debatten herunder.