Der er nogen lande, der er kommet med store bidrag på klimatopmødet i New York tirsdag. Men de største forurenere, USA og Kina, er ikke blandt de store bidragsydere, siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen, der alligevel ikke vil kritisere de to stormagter.

FN: Klimatopmødet tirsdag i New York har budt på bidrag og debat, der skaber optimisme frem mod klimakonferencen næste år i Paris. Selv USA og Kina er positive, men pengene følger ikke med hensigterne, lyder det fra klima og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R), der tager del i topmødet.

»Det, der skaber optimisme er både det niveau, folk er kommet på, og de beløb folk er kommet med og det samarbejde, de går ind i. Amerikanerne og kineserne er positive begge parter, og det er utroligt vigtigt,« Rasmus Helveg Petersen (R).

Spørgsmål: Kan du sige hvad det er, Kina og USA konkret er kommet med?

»Nej, det er ikke på den måde. Der er nogen lande, der er kommet med meget store bidrag, og det er ikke de to. Franskmændene, nordmændene og danskerne har for eksempel offentliggjort store beløb til den grønne klimafond under topmødet,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Spørgsmål: Er det ikke lidt kritisabelt, at Kina og USA ikke kommer med noget?

»Det allervigtigste, Kina kan gøre for os, er at holde op med at brænde så meget kul af. Det er det vigtigste, der kan ske for klimaet. Og det næstvigtigste, man kan gøre for os, er, at USA forbedrer sig. Det er henholdsvis udleder nummer et og udleder nummer to. Så jeg gider ikke at gå ind og kritisere dem, når de rent faktisk er i gang med at få orden i eget hus. Og det gør de. Også kineserne,« siger klima- og energiministeren.

Han besøgte Kina for to uger siden, og her var de klare i deres budskab om, at de vil skabe en energirevolution, siger han.

»De vil bevæge sig væk fra den måde, de gør det på i dag med en unødvendig høj brug af energi,« siger han.

Onsdag aften er Danmark et af 25 lande, der er inviteret til en middag med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, hvor der skal snakkes klima som afslutning på topmødet. Danmark sender statsministeren, og klimaministeren glæder sig over, at Danmark har indflydelse og sidder med.

»Nu sagde Obama godt nok, at det er USA, der skal lede den, men i virkeligheden er det Danmark, der har vist vejen i klimakampen,« siger Rasmus Helveg Petersen.