Den eneste solstråle i EUs nye klimaaftale er, at den overhovedet blev indgået. Alt andet havde været en katastrofe, siger EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen, der er skuffet over aftalens indhold.

Der bliver simpelthen ikke gået nok til den i den klimaaftale, der blev lavet i EU natten til fredag. Den er en stor del af nøglen til at løse fremtidens udfordringer, og derfor er målene for små og skuffende.

Men måske skal vi bare glæde os over, at der overhovedet blev indgået en aftale, siger EU-parlamentariker for de Radikale Morten Helveg Petersen (R).

»Det skyldes at tanken om ikke at have nået en aftale på 40 procents reduktion i CO2-udledning havde været helt katastrofalt, Så havde man skulle gå ind i Paris-forhandlingerne (COP21 i 2015, red.) uden en overordnet ambition, så det havde været helt ubærligt,« siger han og fortsætter:

»Så hvis der er en glæde at spore, så er det, at vi har fået en aftale og at EU som blok kan gå ind i de her forhandlinger og vise Kina og USA og de andre kontinenter, at vi vil noget på det generelle klimaområde. Men indholdet, ikke mindst på vedvarende energi og energieffektivisering, er for slapt,« siger Morten Helveg Petersen.

Et andet stort problem er, at målene ikke er bindende for de enkelte medlemsstater i EU, mener han.

»Ligeså snart målene ikke er bindende, så opstår der hele den der usikkerhed rundt omkring i systemet om hvem, der skal gøre hvad. Så snart det er bindende på medlemsstatsniveau, så ved alle, hvad der er at forholde sig til. Det er et stærkere signal, når det er bindende, og det er det desværre ikke blevet denne gang,« siger han.

Modstanderne mod en mere omfattende og bindende aftale skal primært findes blandt vores østeuropæiske naboer, der ikke har samme interesser i at sætte ind overfor problemerne på klimaområdet, mener Morten Helveg Petersen.

»Til daglig arbejder jeg med kollegaer fra central- og østeuropæiske lande, der har et helt andet syn på det her. Og det er det, der sætter sig igennem i den her aftale, der ikke er så ambitiøs, som den burde være. Der er store forskelle i holdninger og tilgange til det her. Det er en daglig kamp i forhold til mine kollegaer fra Polen og andre østeuropæiske lande at vise, at energieffektiviseringer er i alles interesse,« siger han.

Derfor skal andre EU-lande gå forrest og vise, at grøn omstilling godt kan skabe vækst og arbejdspladser, som det for eksempel gør i Danmark, siger han.

»Og hvis man vil gøre sig fri af Putins og sheikernes olie og gas, så går vejen over energieffektiviseringen. De råstoffer vi har i Europa, er at spare på energien,« siger Morten Helveg Petersen.