____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>SKAT burde for længst have undersøgt, om det overhovedet havde lov til at kræve danskernes fortrolige teleoplysninger af teleselskaberne.

Sådan lyder nu kritikken fra en enig og overrasket opposition, der 'kalder det helt vildt', at SKAT ikke har haft styr på reglerne i dets vidtgående indgreb i danskernes følsomme oplysninger.

Kritikken kommer efter, at BT i dag kan fortælle, at teleselskaberne i henhold til EUs såkaldte e-datadirektiv ikke må udlevere fortrolige og følsomme teleoplysninger til SKAT, med mindre det sker i forbindelse med efterforskning af grov kriminalitet og kun efter en dommerkendelse. Det fastslår Erhvervsstyrelsen, en myndighed under Erhvervs- og Vækstministeriet, der har ansvaret for, at EUs regler på dette område følges i Danmark.



Afgørelsen er et stort nederlag for SKAT og Skatteministeriet, der - som tidligere beskrevet i BT - i årevis har truet teleselskaberne med dagbøder for at få dem til at udlevere disse stærkt følsomme teleoplysninger, herunder oplysninger om, hvem personer, SKAT undersøger, har ringet til eller modtaget opkald fra, og hvor personer har opholdt sig, mens de har ringet.



Politikerne vil nu have SKAT til omgående at standse dets praksis.

- Når SKAT modtager en vurdering, der krystalklart fastslår, at SKAT ikke kan indhente disse teleoplysninger, skal SKAT selvfølgelig rette ind omgående. Disse skridt er så ekstremt vidtgående over for borgerne, at denne praksis må stoppe øjeblikkeligt, uden tøven. Jeg må medgive, at alt dette også falder tilbage på den regering, jeg selv var en del af. Jeg har selv været med til at give SKAT vide beføjelser, blandt andet for at bekæmpe transferpricing og skattesnyd blandt rockere og bander. Problemet er, at disse metoder har spredt sig og nu bruges af SKAT mod helt almindelige mennesker, siger Brian Mikkelsen, gruppeformand hos de Konservative og tidligere justitsminister.

Torsten Schack Pedersen, skatteordfører i Venstre, er lettere chokeret over, SKAT ikke har sørget for at tjekke dets beføjelser:

- Det er jo helt vildt, at skattemyndighederne ikke har styr på reglerne. Når Skat, fordi teknikken gør det muligt, går i gang med så vidtrækkende indgreb som at indhente teleoplysninger, er det jo fuldkommen oplagt, at det retlige grundlag skal undersøges grundigt. Det er naturligvis ikke godt nok, at Skat iværksætte sådanne indgreb uden overhovedet at vide, om det er lovligt.”

Ifølge BTs oplysninger har Skatteministeriet over de seneste dage forsøgt at overbevise Erhvervsstyrelsen om, at styrelsens tolkning af reglerne er forkert, og at Skatteministeriet derimod har ret. Det er dog ikke lykkedes. Til gengæld er det lykkedes ministeriet at sende sagen til EU-Kommissionen, der nu endelig skal afklare om SKATs praksis er i strid med EUs e-datadirektiv, der fastslår, at teleselskaberne har pligt til at beskytte fortrolige oplysninger om deres kunder.Skatteminister Holger K. Nielsen siger i dagens udgave af BT, at det har været SKATs opfattelse, at det har 'administreret i henhold til lovgivningen', og at SKAT nu sætter en stopper for dets praksis, 'indtil det er afklaret i EU'.

Dennis Flydtkjær, skatteordfører, Dansk Folkeparti er tilfreds med det skridt, men kalder det alligevel kritisabelt, at sagen kunne komme så vidt. 

- Jeg er glad for, at SKAT har sat brugen af dette i bero, men det ændrer ikke ved, at det er kritisabelt, at SKAT ikke for længst har fået undersøgt, om dette overhovedet var lovligt. Telebranchen har jo sagt dette i årevis. Det er meget kritisabelt, at SKAT og ministeriet ikke har styr på, hvilke regler, der skal følges. Det er fint, at oplysninger udleveres efter en dommerkendelse, men det er indlysende forkert, at SKAT bruger sådanne metoder bare fordi, at det har man nu lyst til, siger han.