Den danske regering er klar til at yde et bidrag til en amerikansk-ledet operation i det nordlige Irak. Det vil ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt være i form af humanitær hjælp og et transportfly, der kan sende forsyninger til de nødstedte.

Danmark skal bidrage til en amerikansk-ledet nødhjælpsoperation i det nordlige Irak.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Regeringen ønsker at sende et transportfly af sted, der skal bidrage med transport af materiel og nødhjælp til de nødstedte.

»Fra dansk side vil vi byde ind med yderligere humanitær hjælp og et transportfly, som vil kunne bruges til transport af materiel og nødhjælp til området. Og også direkte transport ind til de nødstedte i Nordirak. I Danmark har vi tradition for en aktiv og synlig indsats, når der er en international humanitær krise. Og vi skal selvfølgelig også yde vores bidrag hér,« siger Helle Thorning-Schmidt i en skriftlig kommentar.

»Vi står overfor en omfattende humanitær krise. Hundredetusinder af irakere er drevet på flugt som følge af den Islamiske Stats overgreb,« siger statsministeren med henvisning til den islamistisk fundamentalistiske oprørsgruppe Islamisk Stat (IS), der har taget kontrol med store dele af det nordlige Irak og sendt mere end en million irakere på flugt.

»Vi tager stærk afstand fra den Islamiske Stat. Det er en radikaliseret, skånselsløs gruppering, der udgør en alvorlig trussel, ikke bare i Nordirak, men for hele regionen,« siger Helle Thorning-Schmidt.

»Det er afgørende, at det internationale samfund reagerer over for den alvorlige humanitære krise, der tegner sig. Regeringen bakker derfor stærkt op om USAs operation, som tilsyneladende begynder at vise resultater til gavn for civilbefolkningen,« siger statsministeren.

USA og Storbritannien har de seneste dage kastet nødhjælp ned fra luften til tusindvis af flygtninge, blandt andre kurdere fra det religiøse mindretal yazidierne, der er fanget på Sinjar-bjerget i Irak. Amerikanerne indledte for nogle dage siden luftbombardementer af de islamistiske styrker for at fjerne dem fra deres positioner klos op ad grænsen til det kurdiske område.

Statsministeren oplyser, at hun nu vil søge politisk opbakning til det danske bidrag til operationen, ligesom regeringen vil drøfte med amerikanerne hvilke konkrete opgaver, Danmark kan assistere med at løse:

»Om der vil blive brug for alle de ting, vi fra dansk side tilbyder, vil nu blive drøftet med de andre lande i operationen. Bidraget vil afhænge af situationens udvikling, de samlede behov og de danske muligheder. Som altid forudsætter den endelige beslutning om et dansk bidrag Folketingets samtykke,« siger statsministeren.