Næsten halvdelen af vælgerne ønsker en statsminister, der hverken hedder Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen.

Står det til de danske vælgere, bør hverken Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V) sidde på statsministerposten.

En ny A&B-måling foretaget for netavisen Altinget.dk viser, at lige knap halvdelen af vælgerne gerne ser en helt tredje politiker som statsminister, og at de mangler reelle alternativer til Thorning og Løkke.

45,5 procent svarer i den nye måling, at hvis der var valg i morgen, ville de foretrække et alternativ til den siddende statsminister eller oppositionslederen, og det er det højeste tal, siden Altinget.dk første gang begyndte med den type måling i 2005.

Kun hver femte, 20,9 procent, peger på Helle Thorning-Schmidt, mens Lars Løkke Rasmussen høster opbakning fra 27,4 procent af vælgerne.

»Lars Løkke har en moderat føring på syv procentpoint og er derfor mindre uforetrukken end Thorning. Det er jo til hans fordel, men det er tydeligt, at vælgerne godt kunne tænke sig noget mere at vælge imellem. Det er ganske voldsomme tal,« vurderer professor ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard, der forsker i dansk politik, over for Altinget.dk.

Løkkes popularitet er dog faldet en del siden november 2012, hvor næsten 50 procent af vælgerne ønskede, at han satte sig på statsministertaburetten.

Han har dog ligget over Thorning i samtlige målinger siden folketingsvalget i 2011 - med undtagelse af en enkelt i februar, da GGGI-sagen blussede op igen.

»Det afspejler styrkeforholdet mellem blokkene og forholdet mellem de to partier. Blå blok har konsekvent været foran rød blok, siden regeringen blev dannet, og Venstre har i samme periode været landets klart største parti,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.

De fleste af de vælgere, der ønsker en alternativ statsministerkandidat, vil gerne sende DF-formand Kristian Thulesen Dahl (DF) en tur i Statsministeriet. Hele 11,9 procent af alle adspurgte ønsker ham som statsminister. 6,1 procent peger på den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), mens tredjepladsen indtages af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), som 5,3 procent gerne ser som statsminister.