Statsminister Lars Løkke Rasmussen og resten af regeringen har haft et travlt efterår med finanslov, flygtninge og folkeafstemning.

Men vælgernes dom over regeringen er hård efter de første måneder i arbejdstøjet.

Regeringen scorer 3,8 i karaktergennemsnit på 12-skalaen, viser en Gallup-måling, der ifølge Undervisningsministeriet gives for »den jævne præstation«. Det er et fald på 0,6 fra august måned, hvor snittet lå på 4,4

Rød bloks vælgere dumper regeringen med 1,9 i gennemsnitlig karakter, hvor Alternativets vælgere er hårdest med 0,7. De blå vælgere er mere tilfredse, hvor vurderingen lyder på 6,0. I august fik regeringen 6,8 i karaktergennemsnit af de blå vælgere.

Ifølge valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har et hårdt politisk efterår med flygtningekrise og finanslovforhandlinger presset regeringen.

»Der har virkelig været mange ting, der i bund og grund er møgsager, og som i sidste ende lander på regeringens og Lars Løkke Rasmussens bord,« siger han og peger på den pressede danske økonomi, der blandt andet besværliggjorde finanslovforhandlingerne.

DF-vælgere straffer regeringen

Ifølge Rune Stubager, der er professor og valgforsker ved Aarhus Universitet, skyldes karakterfaldet også, at regeringen ikke har formået at imponere Dansk Folkepartis vælgere.

»En god del af Dansk Folkepartis vælgere synes ikke, at regeringen er skrap nok på udlændingepolitikken. De synes, der kommer for mange udlændinge hertil, og at regeringen har været for tøvende med at indføre grænsekontrol. Når den så er kommet, er den ikke god nok,« siger Rune Stubager.

Dansk Folkepartis vælgere, der står for den største andel i blå blok, giver blot regeringen 4,7 i karakter, hvilket er det laveste af de blå partiers vælgere. Liberal Alliances vælgere er de mest gavmilde med 6,3, mens de Konservatives vælgere følger lige i hælene med 6,2.

Pind er bedst

Gallup-målingen viser også, at justitsminister Søren Pind er den på ministerholdet, der klarer sig bedst.

På en skala fra 1 til 100 giver vælgerne ham en score på 48. Det er to flere end integrations-, udlændinge- og boligminister Inger Støjberg, der får 46 point.

Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder og udenrigsminister Kristian Jensen scorer begge 45 point, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen må tage til takke med 42 point på femtepladsen.

Nederst på listen finder man uddannelses – og forskningsminister Esben Lunde Larsen, der kun får 24 point, efter at han har været under pres i sagen om mulig plagiat i sin ph.d-afhandling.

Søren Pind og Inger Støjberg har som de eneste to ministre opnået en bedre vurdering i forhold til målingen i august. Vurderingerne af Kristian Jensen og Bertel Haarder er uændret, mens resten af ministerholdet gået tilbage.

Eneste undtagelse er forsvarsminister Peter Christensen, der først tog over i forsvarsministeriet i slutningen af september, og derfor ikke blev vurderet i august-målingen.

»Uagtet, hvordan de har klaret det, så har det politisk været et svært efterår med nogle stramme finanslovforhandlinger, en flygtningekrise og en lille étpartiregering, som skal forsøge at manøvrere i et lille rum. Det gør det svært for dem,« siger Kasper Møller Hansen.

Flygtningekrisen gør Støjberg synlig

Den igangværende flygtningekrise har fyldt meget i mediebilledet i regeringens første levetid.

Det kommer til udtryk i Gallup-målingen, hvor 90 procent af vælgerne mener, at Inger Støjberg har været den mest synlige på ministerholdet.

Først på andenpladsen finder man Lars Løkke Rasmussen med 74 procent, men det er ikke nødvendigvis problematisk for landets statsminister, lyder det fra Rune Stubager.

»Det er godt for Lars Løkke Rasmussen, at han har Inger Støjberg til at føre fanen. Hun kan tage noget af skraldet, så han ikke står som eksponent for alt. Jo flere af hans ministre, han kan skubbe frem i synligheden, jo bedre er det samlet set for regeringen, for så falder alt ikke tilbage på Lars Løkke Rasmussen,« siger han.