Licensen skal sænkes, og så skal der være større valgfrihed blandt DRs produkter. Sådan lyder den retning, kulturminister Bertel Haarder vil sigte efter de kommende år.

Danmarks Radio skaber et fællesskab og leverer vigtig public service. Men med tiden skal licensen sænkes og valgfriheden blive større for den enkelte dansker. Sådan lyder den retning, kulturminister Bertel Haarder (V) ser for sig.

»Det bliver et stigende problem, at flere og flere synes, at de betaler meget til Danmarks Radio, selvom de måske slet ikke bruger DRs kanaler. Det kan godt på lang sigt blive et problem,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det må gå i retning af, at licensen begrænses. Ikke dramatisk, men en hvis nedadgående tendens, kombineret med en større valgfrihed når det gælder kanaler,« tilføjer ministeren og understreger, at det er et spørgsmål om en retning, og ikke nogen revolution.

Kulturministeren har ikke svar på, hvor meget licensen ad åre skal sænkes - eller hvordan valgfriheden helt konkret skal komme til udtryk: Om danskerne engang i fremtiden eksempelvis skal betale per kanal eller med abonnement på dr.dk.

»Jeg har absolut ikke nogen færdig strategi. Jeg påpeger nogle udviklingstendenser, som vi bliver nødt til at tage stilling til på længere sigt. Der er jo god tid, for medieforliget varer to-tre år endnu,« siger han med henvisning til medieforliget, der udløber i slutningen af 2018.

Udover at det i ministerens optik på sigt vil være »problematisk med så stor en tvangslicens«, påpeger Bertel Haarder en række andre kritikpunkter af DR:

»Det er et problem, at de statsstøttede medier har flere journalister ansat end den samlede dagspresse. Det er også et problem, at Danmarks Radios nyhedsafdeling er under én ledelse. Det er ikke mangfoldighed. Og så synes jeg, at der stadig er for meget københavneri - visse programmer minder om Nørrebro lokalradio,« siger Bertel Haarder, der i denne uge har møder med blandt andre DR og dagspressen »for at få en frugtbar dialog, så alle kan være her«.

Bertel Haarder understreger afslutningsvis, at han ikke er på krigsstien, og at der også er meget at rose Danmarks Radio for:

»Jeg er tilhænger af det fælles og af public service - hvis vi ellers kunne finde et nyt ord for det. Derfor går jeg ikke ind for at nedlægge Danmarks Radio.«