Hård kritik af Vilhelmsen som minister og formand

Kritiske røster beskylder Annette Vilhelmsen for manglende format som formand og for ikke at sige den fulde sandhed.

De hårde ord strømmer fortsat i retning af Annette Vilhelmsen (SF), der både kritiseres som partiformand og socialminister, efter der er kommet nye oplysninger frem om Socialministeriets særbehandling af Huset Zornig.

Det er blandt andet kommet frem, at Huset Zornig betragtede ansøgningen om millionstøtte som »en bureaukratisk detalje«, efter ministeren i fuld offentlighed havde lovet en million kroner til Lisbeth Zornig Andersens projekt Stemmer på Kanten inden ansøgningsfristens udløb.

Blandt kritikerne er gruppeformand for SF i Horsens Byråd, Bjarne Sørensen, der i Ekstra Bladet kritiserer sin formand for en »utrolig amatøragtig håndtering af forløbet«.

Han har tidligere foreslået, at SF trækker sig ud af regeringen, og han siger ifølge avisen nu, at det i hans optik bliver stadig mere tydeligt, at SF »har en formand, der ikke har formatet til at være formand«.

Også i rollen som socialminister kritiseres Annette Vilhelmsen. Ifølge Dansk Folkepartis socialordfører, Karin Nødgaard (DF), ville ministeren for længst være blevet fyret, hvis Socialministeriet havde været en privatejet virksomhed.

»Det er dybt problematisk, at vi har en minister, der ikke siger den fulde sandhed. Og det kan undre, at Enhedslisten i så høj grad holder hånden over hende,« siger hun til Jyllands-Posten.

Forløbet i Zornig-sagen »er sådan noget, man ser i bananrepublikker«, tilføjer hun.

Annette Vilhelmsen er indkaldt til et nyt samråd i sagen, der er planlagt til 23. januar. Derudover er der iværksat en advokatundersøgelse.

Detaljerne i undersøgelsen er endnu ikke fastlagt, men socialordfører for Enhedslisten Finn Sørensen (Ø) siger til Berlingske, at den også skal omfatte et møde mellem socialministeren og Lisbeth Zornig Andersen, der blev afholdt dagen inden tildelingen af millionstøtten.

Det møde resulterer desuden i et såkaldt paragraf 20-spørgsmål fra folketingsmedlem for Venstre Jacob Engel-Schmidt (V), der kræver en redegørelse for, hvorvidt socialministeren har tilbudt alle 35 ansøgere til puljen et lignende møde, eller om det kun gjaldt for Huset Zornig.