Find en anden løsning. Sådan lyder meldingen fra oppositionen, revisorer og advokater, efter at skatteministeren vil mindske klagemulighederne for de borgere, der er kommet i klemme under de fejlagtige ejendomsvurderinger.

Regeringen er fredag kommet i voldsom modvind, efter at skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har meldt ud, at de boligejere, der har betalt for meget i skat på grund af de fejlagtige ejendomsvurderinger fra 2011, får mindskede muligheder for at klage.

»Skatteministeren ophæver den valgfrihed, vi har været med til at sikre i klagesystemet på skatteområdet. Nu skal borgerne ikke selv kunne vælge, om de vil gå til deres lokale ankenævn eller til landsskatteretten. Skatteministeren vil have, at man kun skal kunne gå til sit lokale ankenævn. Folk risikerer, at få en afgørelse som historisk har vist sig at blive omgjort i op til 78 procent af tilfældene,« siger Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V).

Og det er dybt kritisabelt, mener også Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF), der peger på, at forslaget alene er et tiltag for at spare penge.

»Det er alene et økonomisk sparehensyn fra Skatteministeriets side. Man ved, at der nu temmelig sikkert vil være en del boligejere, der med rette vil klage over deres ejendomsvurderinger, og derfor har regeringen travlt med at forringe klagemulighederne, fordi det er billigere for ministeriet, når folk klager til et vurderingsankenævn end til landsskatteretten,« siger Flydtkjær.

Hos de Konservative peger man også særligt på problematikken ved, at danskerne ifølge skatteministeriets nye forslag kun kan klage til vurderingsankenævnet.

»Det her vil give borgerne en ringere retssikkerhed, fordi man ikke vil have mulighed for at klage til to instanser. Over tre fjerdedele af de sager, som kommer fra vurderingsankenævnet, bliver underkendt i Landsskatteretten,« siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K).

Overfor Jyllands-Posten afviser skatteminister Holger K. Nielsen dog kritikken.

»Når det er vurderingsankenævnene, der skal behandle klagesager vedrørende værdiskøn, er det, fordi de er bedre egnede hertil, da de er lokalt forankrede,« siger Holger K.

Flere eksperter har dog også meldt sig på banen med kritik af forslaget, der kaldes »yderst kritisabelt og rystende« af revisionsfirmaet KPMG.

»Hvis afgørelserne alene overlades til lokale ankenævn, vil det forringe retssikkerheden,« siger KPMGs skatteekspert Claus Pedersen.

De ændrede klagemuligheder bekymrer også skatteadvokaten Torben Bagge, der peger på, at Landsskatteretten sidste år ændrede otte ud af ti afgørelser fra vurderingsankenævnet.

Ifølge Jyllands-Posten måtte skatteministeren i foråret droppe et lignende lovforslag, som afskar private boligejere fra at tage sager om ejendomsvurderinger til Landsskatteretten.

Tidligere på måneden samlede regeringen flertal til at suspendere ejendomsvurderingerne fra 2013, og samtidig nedjusterede de fejlbehæftede vurderinger fra 2011. Det betyder, at boligejere, der har betalt for meget i boligskat på grund af de to år gamle vurderinger, allerede fra næste år skal betale mindre i boligskat.