Sundhedsministeriet, NSI og Regionernes rolle i indfasningen af Fælles Medicinkort stemples som »mangelfuld« af Rigsrevisionen. Sundhedsministeren tager kritikken til efterretning.

Danskerne er ikke så godt beskyttet mod fejlmedicinering, som de kunne være.

Digitalløsningen Fælles Medicinkort, som netop skal beskytte mod forkerte medicinmængder eller farlige blandinger, er betydeligt forsinket og anvendes stadig ikke fuldt ud i landets kommuner, selv om systemet skulle have være fuldt indfaset i 2011. Det skyldes en mangelfuld indsats fra Sundhedsministeriet, National Sundheds-IT (NSI) og regionerne, fastslår Rigsrevisionen i en ny beretning.

Sundhedsministeriet og NSI har ikke levet op til deres del af ansvaret for god ledelse og udvikling af Fælles Medicinkort, og regionerne får hug for ikke at have sikret, at indfasningen af det digitale system kunne løbe uden problemer. Der mangler test af brugervenligheden og oplæring af både ansatte og brugere, konkluderer Rigsrevisionen.

Systemet blev lanceret i 2007, og siden har en række sundhedsministre haft ansvaret for den digitale løsning. Under Bertel Haarders (V) tid som minister skulle Sundhedsministeriet desuden også have givet ukorrekte oplysninger til Folketingets Finansudvalg om, at man forventede, at kommunerne ville nå målet om et fuldt udrullet medicinkort i 2011.

Den nuværende sundhedsminister, Nick Hækkerup (S), lytter til Rigsrevisionens kritik af indsatsen.

»Vi tager naturligvis kritikken til efterretning. Der er ingen tvivl om, at projektet med at etablere et IT-system, der kan sikre, at patienterne ikke bliver udsat for medicineringsfejl, skulle have været håndteret bedre,« siger han i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

Ministeren understreger, at der er blevet strammet op i programmets ledelse og styring. Han fortæller desuden, at ministeriet vil gå »projektet nøje igennem« med udgangspunkt i Rigsrevisionens anbefalinger.

Den samlede pris for indførelse af Fælles Medicinkort er ukendt.