Den nye BoligJobordning, der træder i kraft efter nytår, fører 300 fuldtidsjob med sig. Det gamle håndværkerfradrag var dobbelt så effektivt på jobfronten.

Når den nye og grønnere BoligJobordning træder i kraft i det nye år, vil den føre til en mindre vækst i beskæftigelsen end det gamle håndværkerfradrag.

Det viser en række folketingssvar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), skriver Børsen.

Faktisk viser den nye ordning sig at være halvt så effektiv som den gamle, for den vil kun kunne konvertere 300 fuldtidsjob fra sort til hvid økonomi, mens den gamle ordning medførte 600 job.

»Den nye, grønne BoligJobordning for 2016 og 2017 skønnes at medføre et reduceret mindreprovenu. Det skyldes, at ordningen i højere grad målrettes mod specifikke grønne ydelser. Derfor ventes også en lidt mindre beskæftigelseseffekt i form af sort arbejde, der konverteres til hvidt,« skriver Claus Hjort Frederiksen ifølge Børsen i et svar til Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen (S).

I slutningen af juni indgik regeringen sammen med Dansk Folkeparti, de Konservative, SF og Alternativet en aftale om et nyt, grønt håndværkerfradrag for 2016 og 2017. Den nye ordning vil fra 2016 give et fradrag på 6.000 kroner per person for serviceydelser i hjemmet som eksempelvis håndværkerarbejde, børnepasning og rengøring, mens der vil være et fradrag på op til 12.000 kroner per person til håndværksydelser »med et grønt sigte«, hedder det i aftaleteksten.

Ud af de 300 fuldtidsjob, det nye håndværkerfradrag fører med sig, vil 200 være inden for håndværksdelen, mens 100 vil være inden for servicedelen.

Finansministeriet vurderer ifølge Børsen, at omkring seks procent af aktiviteten under den nye BoligJobordning erstatter sort arbejde. Det bliver regnet om til en lønsum på 140 millioner kroner, hvilket svarer til 300 fuldtidsjob.