Regeringen og Enhedslisten afsætter 240 millioner kroner til at forbedre erhvervs- og gymnasiale uddannelser.

Eleverne på gymnasierne får fremover færre klassekammerater.

Regeringen og Enhedslisten er enige om at indføre et såkaldt fleksibelt loft på 28 elever i gymnasierne. Pris: 120 millioner kroner.

Samtidig vil partierne bruge andre 120 millioner kroner på at forbedre erhvervsuddannelserne.

- De 28 elever er markant lavere end det, man ser i øjeblikket, hvor der nogle steder er op til 38 elever i klasserne. Derfor får de jo ikke en tilstrækkelig god undervisning, hvilket også betyder, at frafaldet er højt, siger børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S).

Formuleringen "et fleksibelt loft" dækker over, at der i gennemsnit højest må være 28 elever i stamklasserne på en årgang på den enkelte uddannelsesinstitution.

Hvis der for eksempel er 29 elever i en klasse, så skal der altså være 27 i en anden. Fleksibiliteten betyder, at uddannelsesinstitutionerne stadig kan variere undervisnings- og arbejdsformerne.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, er tilfreds med loftet på de 28, selv om partiet havde foreslået et loft på 26 elever i klasserne.

- Enhedslisten har siden 1999 kæmpet for at få et sådan loft - og jeg har selv i årevis stået nede på Slotspladsen og demonstreret for det med store bannere, hvor der stod: Max 28.

- Nu kan man ikke længere, på de enkelte uddannelsesinstitutioner, skrue op for klassekvotienten som et spareredskab, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Samtidig betyder de ekstra 120 millioner kroner til erhvervsuddannelserne, at antallet af de såkaldte lærerfrie timer reduceres, ligesom skolepraktikydelsen til hjemmeboende elever over 18 år forhøjes.

Til næste år stiger ydelsen fra 3633 kroner til 6739 kroner, og beløbet er dermed tilbage på samme niveau som før den tidligere VK-regerings genopretningsaftale.

De i alt 240 millioner kroner hentes fra den samlede økonomiske ramme, som S-R-SF-regeringen har aftalt med Enhedslisten.

/ritzau/