KØB PLUS!

Grotesk situation: Derfor ryger Banke ud af Venstre - og måske ind igen

Når V-gruppen i Fredericia ekskluderer borgmester Thomas Banke, bliver han automatisk smidt ud af Venstre. Men inden for kort tid kan han være tilbage til partiet.

Venstre i Fredericia går en turbulent tid i møde - for nu at sige det mildt.

Striden om borgmester Thomas Bankes skæbne har skabt en dyb kløft mellem lokalbestyrelsen og flertallet i byrådsgruppen, og det kan ende med, at fem ud af seks byrådsmedlemmer - heriblandt borgmesteren - ryger ud af partiet.

Et flertal på fire ud af byrådsgruppens seks medlemmer vil onsdag ekskludere Thomas Banke fra gruppen. Når det sker, ryger borgmesteren automatisk helt ud af partiet, forklarer Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter.

- Hvis et kvalificeret flertal i byrådsgruppen ekskluderer et medlem, siger partiets regler, at vedkommende samtidig bliver udmeldt af Venstre, fortæller han.

Borgmesterens tid som partiløs kan dog blive ganske kort. Hvis byrådsgruppen ekskluderer ham, vil den lokale partiledelse eksludere de fire byrådsmedlemmer, og dermed er der kun et enkelt V-medlem tilbage i byrådet - Pernelle Jensen, som støtter Thomas Banke.

- Så er det op til hende at beslutte, hvad der skal ske. Hvis hun vil genoptage Thomas Banke i gruppen, kan han blive medlem af partiet igen, siger Claus Søgaard-Richter.

Venstres landsledelse vil ikke blande sig i stridighederne i Fredericia, men ifølge partisekretæren kan det blive en sag for Venstres regionalbestyrelse.

- Hvis de fire byrådsmedlemmer bliver ekskluderet, kan de klage over afgørelsen til regionsforeningen, som så skal tage stilling i sagen, forklarer han.

Uanset udfaldet på balladen har Thomas Banke tænkt sig at blive som borgmester. Det er han i sin gode ret til, for man kan ikke afsætte en borgmester, men han får ikke meget at skulle have sagt med et flertal imod sig, konstaterer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Der findes den risiko, at oppositionen overtager styringen af kommunen. Borgmesteren kan ikke udskrive kommunalvalg i utide, så han må bare leve med, at oppositionen kan styre kommunen og vedtage et budget uden om ham, forklarer Roger Buch.

Thomas Banke kan kun mønstre opbakning fra partifællen Pernelle Jensen samt de Konservative og Dansk Folkeparti. Tilsammen sidder de på blot seks ud af 21 mandater i byrådet.

Hvad mener du?
Deltag i debatten herunder.

Din kommentar

Kommentarer

bedrag

Skrevet af p hansen, Onsdag den 9. januar 2013, 13:47

Pernille Jensen holder handen over en svindler det er da sygt har hun maske noget at skjule

Venstre ved du hvor du har (undtagen fjolserne i Fredericia)

Skrevet af J.Meier, Onsdag den 9. januar 2013, 13:23

Hvis ikke Venstre ekskluderer Banke og hans støtter, så er de selv ude om den vælgerstraf der vil ramme hele partiet.

til p hansen

Skrevet af OLE, Onsdag den 9. januar 2013, 13:23

p hansen, du har fuldstændigt ret, er han på piller, så må han ikke køre bil, men han har vel politiets tilladelse ?

smid ham ud

Skrevet af OLE, Onsdag den 9. januar 2013, 13:20

Denne type person skal ikke vær ansat i det offentlige, det er tydeligt at han har tilbøjeligheder til at rave til sig, og udnytte den offentlige mulighed til egen lomme i kraft af han's stilling, så helt ud med ham hurtigst muligt, husker i borgmesteren fra Ålborg der fik fornyet sit badeværelse, han røg også ud

Han skal ud

Skrevet af J.P.Madsen, Onsdag den 9. januar 2013, 12:38

Såfremt Thomas Banke ikke ryger ud,så vil venstre på landsplan være ude i et skråplan med falske underskrifer,misbrug af offentlig skattepenge (privat brug af penge) så ville det klæbe til venstre i meget lang tid frem,så ud med ham.

bedrag

Skrevet af p hansen, Onsdag den 9. januar 2013, 12:24

Det er utrolig de ikke smider manden ud han har snydt og bedraget i hans pille rus.
Snyd med korselregnskaber er ha egnet til at kore bil