Borgmester og andre politikere lægger Grimhøjmoskéens formand på is med forslag om at forhandle med Islamisk Stat for at få fred.

Med udtalelser på TV2 Østjylland om at Vesten bør forhandle med Islamisk Stat for at skabe fred og standse såvel terroren i Europa som Vestens bombninger af Islamisk Stat møder formanden for Grimhøjmoskeen kun foragt og hovedrysten hos lokale toppolitikere i Aarhus.

»Hvorfor skal vi være bange for hinanden? Hvorfor ikke forhandle og finde en god løsning for alle. Vi skal stoppe det her. Jeg er også bange for et terrorangreb i Danmark,« siger Oussama El-Saadi, formand for Grimhøjmoskeen i et længere interview, man kan se på tv2oj.dk.

Fra Grimhøjmoskeen i Brabrand tager Oussama El-Saadi i interviewet stærkt afstand fra terroren i Paris, men peger samtidig på, at der dagligt dør 100-150 civile, både børn, kvinder og ældre i Syrien og Irak, fordi de rammes af bombninger fra Vesten.

Han vil gerne stoppe hele vanviddet - gennem forhandlinger med Islamisk Stat, som hanbeskriver osm en reel stat og ikke længere en organisation.

Borgmester forarget

Forslaget mødes med foragt fra Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard:

»Det er fuldstændigt malplaceret. Vi står i en situation, hvor folk sørger i Frankrig og hele Europa og så er det mangel på omtanke og almindelig pli at rejse sådan en diskussion.«

Men kunne det ikke stoppe terroren at forhandle?

»Det har jeg ingen holdning til. Det er udenrigsministeriet og Folketinget, der lægger den politiske linje. Men så længe en organisation udfører så bestialske handlinger, som vi nu ser, er det svært at forestille sig, at vi skal forhandle med dem.«

Dialog med Grimhøj

Men du holder alligevel fast i en dialog med Grimhøjmoskeen?

»Ja, for på trods af en stor afstand mellem de holdninger, moskeen står for, og de værdier, vi har, er det vigtigt at holde dialogen. Formanden for moskeen er i sin gode ret til at mene noget. Men jeg er ikke enig. Vi har dog en dialog om Syriensfarerne, og der har Grimhøjmoskeen en rolle i at få reduceret antallet af unge, der rejser til Syrien for at kæmpe. Det har vi også takket for. Så lige der har dialogen med grimhøjmoskeen ført til noget. Den anerkendelse skal de have,« siger Jacob Bundsgaard.

Venstre: Et parallelsamfund

Venstres leder, rådmand Bünyamin Simsek, er enig i at forslaget fra Grimhøjmoskeen er fuldstændig malplaceret.

»Forslaget udstiller blot hvilket parallelsamfund, vi oplever. For når Grimhøjmoskeens formand taler om terrororganisationen Islamisk Stat som en stat er det udtryk for en form for sympati. Men jeg ser ikke IS som ligeværdige mennesker, men som uhyrer, der skal bekæmpes på den hårde måde,« siger Bünyamin Simsek.

Forslaget ændrer dog ikke ved, at han ønsker en fortsat kritisk dialog med Grimhøjmoskeen.

K: IS skal nedkæmpes

De konservatives leder i Aarhus, Marc Perera Christensen, er også helt afvisende over for nogen form for forhandlinger med IS.

»Det kan de godt glemme alt om. IS er en terrororganisation, der skal nedkæmpes med våben.«

Men kunne fredsforhandlinger ikke standse terroren?»Det sagde Chamberlain også, da han vendte tilbage til England efter forhandlinger med Hitler (München-aftalen fra 1938, hvor Chamberlain og Hitler underskrev en fredsaftale mellem England og Tyskland,red.), så nej. Vi må erkende, at vi står over for terrorister, som er fuldstændigt sindssyge, og som skal bekæmpes,« svarer Marc Perera Christensen.

Han tilføjer, at det i sidste ende handler om at forsvare sin frihed og sit land med landets forsvar.

»Det er også derfor, at jeg ikke klynker over regeringens omprioriteringsbidrag over for kommunerne. For jeg håber, at nogle af pengene skal anvendes til at styrke politiet og efterretningstjenesten.«