Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn mener ikke, at SFs formandskandidater bør tage ham med på deres ministerhold. Han stod alligevel til en fyreseddel, vurderer en politisk kommentator.

Efter 44 år som politisk aktiv øjner Ole Sohn (SF) nu enden på sin karriere. Den tidligere formand for Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) stiller sin post som erhvervs- og vækstminister til rådighed for den nye SF-leder, og han regner ikke med, at hverken Astrid Krag eller Annette Vilhelmsen vil sætte ham på ministerholdet.

- Hvis jeg var i deres situation, ville jeg fokusere på den kreds af folketingsmedlemmer, som er med efter det kommende valg. Den nye formand skal opbygge nyt projekt, og det skal man gøre med folk, der rækker ind i fremtiden, siger Sohn til Berlingske Nyhedsbureau.

Med afskeden kommer Ole Sohn en fyreseddel i forkøbet, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. Begge kandidater til formandsposten i SF gik på forhånd med planer om at udskifte erhvervs- og vækstministeren.

- Lige fra starten af formandskampen har Ole Sohn haft det problem, at han ikke længere har stærke allierede i SFs folketingsgruppe. Hvad enten Annette Vilhelmsen eller Astrid Krag vinder, ville Sohn derfor med stor sikkerhed være den minister, som stod allerlængst ude på affyringsrampen. Det har han selvfølgelig vidst, og derfor trækker han sig nu og undgår at blive udsat for en offentlig ydmygelse, siger Thomas Larsen til B.dk.

Ingen af de to formandskandidater vil bekræfte, at de havde planer om at fyre Sohn.

- Jeg vil stadig ikke kommentere, hvordan mit hold kommer til at se ud, hvis jeg bliver formand. Jeg synes sådan set, at de ministerposter, vi har, er gode. Og dem besætter vi i morgen (lørdag, red.), siger Annette Vilhelmsen.

58-årige Ole Sohn startede sin politiske karriere som ungdomsmedlem af DKP, hvor han arbejdede sig op gennem rækkerne og blev formand i 1987. Da partiet sluttede sig til Enhedslisten, gik Sohn med, men i 1992 skiftede han til SF, og seks år senere blev han valgt til Folketinget. Kulminationen på karrieren var udnævnelsen til erhvervs- og vækstminister i 2011.

I afskedens stund lyder der varme taksigelser fra de politiske venner.

- Ole er en fantastisk dygtig politiker. Ole er desuden en ualmindeligt respekteret politiker, også langt uden for SF-kredsen, siger afgående formand Villy Søvndal.

- Han er udogmatisk, nysgerrig og lyttende, og han har en stor del af æren for SFs udvikling de sidste år. Som minister er han bredt respekteret - også af mennesker, der var lidt nervøse over, at en folkesocialist skulle sidde for bordenden i Erhvervsministeriet, siger Astrid Krag.

Også erhvervslivet roser den tidligere kommunist for sin indsats som erhvervs- og vækstminister.

- Alle ved, det er svært at skaffe kapital til investering, udvikling og så videre. Det har haft hans fokus, og man er i ministeriet i gang med at finde ud af, om man kan udstede erhvervsobligationer, som kan gavne mellemstore og små virksomheder. Det synes jeg, at han skal have et skulderklap for, siger direktøren for Dansk Erhverv, Jens Klarskov.

Sideløbende med politikken har Ole Sohn drevet sit eget forlag. Det vil han bruge mere tid på, når han blot skal være menigt folketingsmedlem, ligesom han vil se mere til sin familie, der inkluderer et nyt barnebarn.