Anders Fogh Rasmussen advarede i september sidste år om, at Donald Trump stod for en farlig linje, og at et valg af Trump som præsident kunne betyde EU og NATOs opløsning. I et nyt indlæg er den tidligere NATO-generalsekretær langt mere positivt stemt over for den kommende præsident.

»Donald Trump har potentialet til at stabilisere amerikansk politik og genoprette verdens tillid til amerikansk lederskab i de kommende år.«

Sådan lyder fra tidligere statsminister og tidligere generalsekretær i NATO, Anders Fogh Rasmussen i et nyt indlæg offentliggjort af konsulentvirksomheden MarketWatch. Hans forventninger til USAs kommende præsident er tilsyneladende vokset, siden han sidste år advarede Berlingskes læsere om, at Donald Trump som præsident kunne betyde EU og NATOs sammenbrud.

»Trump står for en ny, farlig og protestagtig linje, hvor han støtter de kræfter, der går ind for opløsningen i Europa. Det, man kan frygte, er, at når Trump siger »America First«, så er det en tilbagevenden til den isolationisme, som USA repræsenterede i 1930erne, og som ledte til en katastrofe i verden,« sagde Anders Fogh Rasmussen til Berlingske i slutningen af september.

Den frygt har Anders Fogh Rasmussen nu lagt fra sig. I stedet fremhæver han, at Trump indtil videre har lavet flere personale aftaler, som præsenterer et mere nuanceret billede af USAs udenrigspolitik fremover, end man kan læse sig til i mediernes overfladiske dækning. Han mener, at flere af de folk, som forventes at blive en del af Trumps administration, er respekterede personer fra erhvervslivet og militæret, som ikke vil tolerere et svagt og sagtmodigt USA.

»Trump bliver måske en uortodoks præsident, men jeg tror ikke, at han vil tage USA i en isolationistisk retning. Tværtimod kunne Trumps administration faktisk give den internationale scene et tiltrængt boost af energi og kreativitet,« skriver Anders Fogh Rasmussen.

Han opfordrer desuden eliten til at huske, at populisme ofte er baseret på en kerne af sandhed og fortæller, hvordan han som statsminister i Danmark fra 2001 til 2009 ledede en regering, som var baseret på »et succesfuldt samarbejde mellem såkaldte populister og centrum-højre partier.«

»Vi var ikke enige om alt, men sammen var vi i stand til at reformere velfærdsstaten, forbedre vores udlændingelove og give vores opbakning til de USA-ledede koalitioner i Afghanistan og Irak. Vigtigst af alt gjorde vi op med politisk korrekthed og bureaukratisk elitisme,« skriver Anders Fogh Rasmussen og henviser til den tid, hvor Dansk Folkeparti var støtteparti for VK-regeringen.