En lang række fremtrædende israelere støtter et folketingsforslag fra Enhedslisten og SF om at anerkende Palæstina som stat.

Enhedslisten og SF får opbakning fra 660 underskrivere fra Palæstina og Israel til et forslag, der skal anerkende Palæstina som selvstændig stat. Forslaget skal 11. december behandles i Folketinget.

Blandt underskriverne i støtteerklæringen er flere fremtrædende israelere - blandt andet politikere, ministre, en nobelprismodtager og militære ledere.

»Det er glædeligt, at så mange fremtrædende borgere fra Israel støtter vores forslag. De er enige med os i, at en anerkendelse af Palæstina kan fremme fredsprocessen og muligheden for en situation, hvor der kan etableres sikkerhed både for Israel og Palæstina. Deres udtalelse er en væsentlig opbakning til at overbevise regeringspartierne i, at vores forslag bør nyde fremme i Folketinget,« siger Christian Juhl (Ø), der er udviklingsordfører for Enhedslisten, i en skriftlig udtalelse.

Underskriverne understreger i deres brev til Folketinget, at en varig fred ikke kan opnås, medmindre Palæstina anerkendes som stat side om side med Israel.

»Parlamentet i Danmark står nu over for en mulighed for at fortsætte sin støtte til Israel ved at stemme til at opfordre regeringen til at anerkende staten Palæstina side om side med Israel,« står der i erklæringen.

Forslaget om anerkendelsen af Palæstina, der er stillet af SF, Enhedslisten og den grønlandske repræsentant for IA i Folketinget, kommer i kølvandet på, at flere parlamenter i Europa har sendt politisk støtte til palæstinenserne.

I oktober anerkendte Sverige officielt Palæstina som stat, og for mindre end en uge siden stemte et overvældende flertal på tværs af partier i det spanske parlament for en symbolsk erklæring, der opfordrer den spanske regering til at anerkende Palæstina.

I Frankrig er en lignende afstemning på vej, og også i Storbritannien og Irland har parlamenterne i symbolske erklæringer opfordret til en anerkendelse af Palæstina.

»Initiativerne viser, at Europas tålmodighed med Israel er begyndt at smuldre. I forvejen har i alt 135 lande anerkendt Palæstina som selvstændig stat,« udtaler Christian Juhl.