Kritikken rasede, da kronprinsparret i februar rejste til Saudi-Arabien i spidsen for et dansk erhvervsfremstød. Det legitimerede et brutalt diktatur, lød det. Men hvem havde arrangeret turen? Det beskyldte den tidligere og nuværende regering hinanden for i hårde vendinger. En aktindsigt kaster nu nyt lys over sagen og viser bla., at de øverste embedsmænd var dybt involveret i planlægningen, der begyndte tilbage i april 2014.

En efter en gik de saudiske mænd hen til kronprinsparret.

Dybt inde i kong Salman bin Abdul Aziz’ palads i Saudi-Arabiens hovedstad Riyadh var kronprins Frederik og kronprinsesse Mary på besøg hos kongefamilien i oliestaten.

Nu stod de klar til at hilse på flere end hundrede mænd fra den royale familie, på ministre, embedsmænd og ledende erhvervsfolk, der klædt i karakteristiske arabiske ’festkjoler’ og hovedbeklædning med tørklæde og krans rakte hånden frem til en smilende kronprins.

Omkring halvdelen hilste også med håndtryk på kronprinsessen, den anden halvdel undlod i takt med statens kultur.

Artiklen fortsætter under billedet

Lidt gemt skråt bag kronprinsparret i kong Salman bin Abdul Aziz’palads sad udenrigsminister Kristian Jensen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og så den saudiske elite hilse på Frederik og Mary.

Besøget hos den saudiske kongefamilie var første punkt på dagsordnen for kronprinsparret, der var kransekagefigur på et dansk erhvervsfremstød i Saudi-Arabien fra 28. februar til 1. marts i år.

Og det var den foreløbige kulminationen på næsten to års forberedelse og en heftig debat i Danmark om turen, der endte ud i et verbalt slagsmål mellem den nuværende og tidligere regering om, hvem der egentlig havde arrangeret rejsen.

Hvem var det, der sendte den danske kongefamilie ned og trykke hænder med et brutalt diktatur, der torturerer fanger, undertrykker kvinder, halshugger regeringsmodstandere og som indledte det nye år med at henrette 47 personer?

Politiko.dk har fået aktindsigt i massiv korrespondance mellem ministerier, ambassader og Kongehuset, der strækker sig helt tilbage til april 2014 og tegner et klart billede af forløbet op til den omdiskuterede tur.

Flere end 200 siders dokumenter med referater, møder og fortrolige mails, der viser, at de øverste embedsmænd var dybt involveret i turen meget tidligt i planlægningen, at erhvervslivet kendte til turen i halvandet år, og at pressens kritiske syn på en sådan tur blev diskuteret.

Og som nu får en tidligere departementschef til at kalde det »helt, helt usandsynligt«, at den tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), ikke var orienteret.

Ingen ville tage ansvar for turen

Mens kritikken tog til i styrke efter den saudiske massehenrettelse i januar, var det især udenrigsministeren, der stod på mål for rejsen.

Gentagne gange forsvarede han turen med, at han ville rejse en klar kritik af det kongelige styre i Saudi-Arabien, mens kronprinsparret skulle tage sig af høflighedsfraserne.

Artiklen fortsætter under billedet

Alligevel intensiveredes kritikken kraftigt.

Både den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og tidl. udviklingsminister – som hører under Udenrigsministeriet - Mogens Jensen (S) mente, at det var upassende, at kronprinsparret deltog i turen.

»Det er ikke et passende niveau, at kronprinsparret også indgår i turen. Det er at sende et alt, alt for venligt signal til Saudi-Arabien i en situation, hvor de opskalerer på henrettelser og diskrimination mod homoseksuelle og kvinder,« sagde Mogens Jensen.

Og så slog Kristian Jensen tilbage:

»Erhvervsfremstødet med deltagelse af kronprinsparret til Saudi-Arabien blev aftalt og planlagt under den tidligere regering,« skrev ministeren i et svar til Folketinget, der hurtigt skabte overskrifter overalt i medierne.

Artiklen fortsætter under billedet

Martin Lidegaard og Mogens Jensen nægtede dog pure, at turen var arrangeret af dem, og kaldte Kristian Jensens udmelding »ynkelig«.

Klogere blev vi ikke, andet end række konfronterende interviews med Mogens Jensen, der insisterede på ikke at have godkendt turen.

Planlægning indledes

Lad os spole tiden tilbage til april 2014. Udenrigsministeren hedder Martin Lidegaard.

Vi lader tidligere departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, supplere de mest afgørende oplysninger i forløbet. Til slut konkluderer han.

Peter Loft har ikke været direkte involveret i planlægning af ture for Kongehuset, men med mere end 19 års erfaring som departementchef har han indgående kendskab til samspillet mellem ministerier og kommandovejen fra embedsmand til minister.

April 2014

Den 28. april 2014 begynder i Udenrigsministeriet det arbejde, der ender med håndtrykkene på kong Salman bin Abdul Aziz’ palads. Det sker, da embedsmænd i ministeriet indleder arbejdet med at finde officielle erhvervsfremstød for kronprinsparret.

Den 9. maj bliver Saudi-Arabien for første bragt i spil som muligt rejsemål.

»Kronprinsparret kunne også overveje et officielt besøg på den arabiske halvø, fx Saudi-Arabien,« skriver den politiske direktør i udenrigsministeriet, Michael Starbæk Christensen, til syv ansatte i Udenrigsministeriet.

I de næste måneder foregår der et intenst arbejde i ministeriet med idéen.

August 2014

Arbejdet fører til, at det såkaldte Kongehusudvalg – der blandt andre består af Statsministeriets departementschef – den 21. august 2014 indstiller til Kongehuset, »at Kronprinsparret leder et erhvervsfremstød i Saudi-Arabien i efteråret 2015«.

Det oplyser Udenrigsministeriet den danske ambassadør i Saudi-Arabien, Ole Frijs-Madsen, om dagen efter.

»Det er et besøg, der ses meget frem til herfra af mange gode grunde både handelsmæssigt og politisk,« står der i mailen.

Statsministeriet er altså allerede på det her tidspunkt inddraget i processen, da departementschefen sidder i Kongehusudvalget.

Peter Loft fortæller om den typiske proces, når Kongehuset er involveret.

»Bare du skal have Kongehuset til at klippe en silkesnor over, sker det ikke, uden Statsministeriets departementschef har sagt god for det. I sådan en her sag, hvor selv folk uden den store udenrigspolitiske indsigt vil kunne se, at det kan være kontroversielt, vil jeg klart tro, at han har orienteret statsministeren og sin kollega i Udenrigsministeriet på det tidspunkt,« forklarer Loft.

September-december 2014

I september 2014 ved også toppen af det danske erhvervsliv - herunder Dansk Industri og Danske Erhverv - at det danske kronprinspar skal lede et erhvervsfremstød i Saudi-Arabien.

Det ved de, fordi de er inviteret til et møde i Udenrigsministeriet med det punkt på dagsordenen.

Herefter foregår der intens korrespondance mellem ministerier og ambassader. Blandt andet at rejsen ikke kan ligge fra sommeren og frem til 1. oktober på grund af de muslimske højtider ramadan og eid.

I stedet når man frem til et besøg fra den 19.-22. oktober. Der bliver også gjort opmærksom på, at kvinders anderledes rolle i det offentlige rum i Saudi-Arabien kan sætte grænser for, hvad kronprinsen og kronprinsessen kan deltage sammen i.

Februar 2015

I begyndelsen af februar 2015 bekræftes datoerne i oktober som rejsedage med kronprinsparret og »med minister«, men et par dage efter opstår der problemer. Turen falder sammen med et statsbesøg i Indonesien, og det er »uhensigtsmæssigt«.

Det mest interessante er dog, at udenrigsministerens tætteste medarbejder i ministeriet, departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen, er sat CC på en mail om besøget med kronprinsparret i Saudi-Arabien.

På det her tidspunkt ved vi altså nu, at ministeriet planlægger en tur for kronprinsparret sammen med ministeren til Saudi-Arabien på en konkret dato, og at departementschefen er inde over det.

Og begynder man at planlæge på en siddende ministers vegne, vil man nævne det for ministeren, vurderer Peter Loft:

»Det er jo ikke sådan, at man kan slå op i en bog og se, om man må besøge et så kontroversielt styre som Saudi-Arabien med kronprinsparret eller ej. Det må man jo spørge om,« siger han.'

Artiklen fortsætter under billedet

Marts-april 2015

Valget nærmer sig, mens der ledes efter en ny dato.

I Udenrigsministeriet fortsætter korrespondancen for fuld kraft. Hvem skal med fra erhvervslivet, hvilke datoer kan lade sig gøre, lyder det frem og tilbage i ministeriet og til ambassaden i Saudi Arabien.

Artiklen fortsætter under billedet

Embedsmændende er samtidig opmærksom på, at det vil skabe debat herhjemme, at sende Frederik og Mary ned og trykke hænder med kongefamilien i diktaturet på grund af landets »anvendelse af dødsstraf og behandling af kvinder mv.«

Det nævnes flere gange i interne korrespondancer i Udenrigsministeriet.

Ikke desto mindre godkender Statsministeriet den 22. april turen til at blive afviklet fra 26. februar til 2. marts 2016. Turen er også clearet med Kongehuset, meddeles det.

Juni 2015 – februar 2016

Valget kommer, regeringen falder, og søndag den 28. juni 2015 træder Kristian Jensen frem på Amalienborg Slotsplads som ny udenrigsminister.

Ifølge Peter Loft har det ikke haft nogen indflydelse for embedsværket, at turen lå efter et valg.

»Man går ikke rundt og kalkulerer med, at der kan komme en anden minister. Man går ud fra, at det gælder den siddende minister, så selvom turen falder efter et valg, vil man involvere ministeren i det,« siger han og konkluderer på de samlede oplysninger.

»Saudi-Arabien er altså ikke som at tage til Sverige.  Og når man i Udenrigsministeriet involverer både Kongehuset, departementschefer og erhvervslivets top, så anser jeg det som helt, helt usandsynligt, at ministeren ikke har kendt til det her besøg,« siger Peter Loft.

Professor ved Roskilde Universitet Jacob Torfing er enig med Peter Loft.

Han mener, det vil være udtryk for »utrolig dårlig ministerbetjening«, hvis Martin Lidegaard ikke er blevet forelagt en tur med Kronprinsparret til Saudi-Arabien.

»Med en så højt profileret tur med Kronprinsparret er det nationens interesser, der er på spil, og derfor vigtigt at have styr på for regeringen. Når der har været departementschefer inde over, så er jeg ret sikker på, at det rent rutinemæssigt har været forelagt for ministeren, så man havde mulighed for at stoppe det,« siger Jacob Torfing

Lidegaard: »Jeg kan intet erindre«

Politiko.dk har forelagt forløbet for daværende udenrigsminister Martin Lidegaard, der fastholder, at han ikke har godkendt turen.

»Jeg kan intet erindre om det. Overhovedet,« siger han.

Var du orienteret om, at den her tur blev planlagt?

»Nej, det mener jeg bestemt ikke, jeg var. Med det forbehold man må tage, når der er gået så lang tid. Jeg er ret fast overbevist om, at jeg aldrig har sanktioneret eller godkendt den tur.«

Tror du ikke, du ville kunne huske, hvis du var blevet orienteret om, at sende kronprinsparret på besøg i et kontroversielt styre som Saudi-Arabien?

»Det vil jeg mene.«

Ville du have godkendt turen, hvis du var blevet forelagt den inden hændelserne med massehenrettelserne i januar?

»Det vil jeg da ikke afvise på nuværende tidspunkt, det ville være en samlet afvejning.«

Og du holder fast i, at du på ingen måde var orienteret om, at der var en så massiv planlægning af en tur til et land som Saudi-Arabien med kronprinsparret i gang i dit ministerium?

»Det har jeg i hvert fald ingen erindring om, og det ville undre mig, hvis jeg skulle have glemt det.«

»Det kan selvfølgelig godt undre en lidt«

Hvad siger du til, hvis du som minister ikke har været orienteret om en sådan tur?

»Her skal man huske på, at vi er et år inden turen.«

Nej, vi er i februar, hvor din departementschef i hvert fald ved det, og ministeren er planlagt til at tage med. Der er der kun lidt over et halvt år til turen, der så senere bliver udsat.

»Jo, altså, den normale kadence i Udenrigsministeriet er, at man sætter sig ned før sommerferien og så planlægger man det næste halve års rejser.«

Også når det er så kilden en sag som at sende kronprinsparret ned til et diktatur?

»Jo, det kan selvfølgelig godt undre en lidt. Men der er rigtig mange ting, der skal og må foregå i ministeriet, inden det ryger til ministeren,« siger Martin Lidegaard.

Frederik: Fantastisk tur

Udenrigsminister Kristian Jensen har ikke ønsket at lade sig interviewe om sagen, men skriver i et skriftligt svar:
»Aktindsigten bekræfter hvad jeg hele tiden har sagt: at turen blev planlagt under den tidligere regering; og at jeg er enig med den daværende regering i, at det var rigtigt at invitere kronprinsparret med.«

Ingen departementschefer eller embedsmænd i Stats- og Udenrigsministeriet har ønsket at kommentere historien.

Den 1. marts i år var der afskedsmiddag for kronprinsparret, ministre og hele den danske delegation hos den danske ambassadør i Saudi-Arabien. Her fortalte Kronprins Frederik om rejsen:

»Det har været oplysende. Fantastisk. Det har virkelig været en god tur«, sagde han.

Efter middagen forlod kronprinsparret Saudi-Arabien og rejste videre til Qatar. Samme dag henrettede det saudiske styre fem mennesker rundt omkring i landet.