Grænsen for vores accept af nyttejob går ved opsamling af hundelorte, siger forsker

Julens debat, om at ledige kan blive sat til at samle hundelorte op for deres kontanthjælp fra årsskiftet, har for første gang længe blødt vores holdning til ledige op.

Det siger Mathias Herup Nielsen, ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet, der har undersøgt effekten af nyttejob i Aalborg Kommune .

- Danskernes holdning til ledige blev skærpet med debatten om fattig-Carina og dovne-Robert midt i en krisetid. Flere undersøgelser fra blandt andet Ugebrevet A4 har vist, at vi bakker op om, at ledige skal arbejde for deres ydelse. Nu ser vi den modsatte tendens. Debatten på sociale medier i juleferien viser, at de fleste opfatter et nyttejob, hvor man skal samle hundelorte op, som ydmygende og at gå for vidt, siger Mathias Herup Nielsen.

Han har undersøgt, hvordan Aalborg Kommunes erfaringer med nyttejob har været. Det er nemlig i høj grad den kommune, der altid bliver fremhævet for sin indsats af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

- Det, man gjorde rigtigt i Aalborg, var, at man fik de unge ud af kontanthjælpssystemet. Efter seks måneder var der kun en ud af 20 tilbage på kontanthjælp, og det kunne tyde på, at nyttejob er en succes, siger Mathias Herup Nielsen.

Er du blevet sendt i nyttejob, og har du lyst til at fortælle om det, så send en mail til trine@bt.dk

Men han vurderer, at de unges problemer langtfra er løst. Nyttejob sender de unge ud at arbejde for kontanthjælpen, og ydelsen kommer ned på et niveau, der svarer til SU.

- Groft sagt kan man opdele unge kontanthjælpsmodtagere i tre grupper. Den første gruppe vil hurtigt sørge for at komme i gang med en uddannelse og finde sig til rette der. Den anden gruppe er så uafklarede og ressourcesvage, at de vil skynde sig at tilmelde sig en uddannelse for at få SU, men de vil droppe ud, så snart eksamen nærmer sig. Den tredje gruppe er så svære at hjælpe, at selvom man pisker dem med lavere ydelse, så vil den eneste effekt være, at de bliver fattigere, siger Mathias Herup Nielsen.

Pinligt at få kontanthjælp

19-årige Caja Petersen fra Store Heddinge er en af dem, der kan blive sendt ud at feje hundelorte op.

- Jeg har søgt et job om dagen, siden jeg tog studentereksamen, men har intet fået. I tre måneder fik jeg slet ingen penge, fordi jeg syntes, det var pinligt at søge kontanthjælp. Men til sidst var jeg jo nødt til det, og nu er jeg i aktivering på et vandrehjem.

- Jeg vil gerne arbejde, men jeg vil helst være i et job, hvor man har mulighed for at komme videre. Og det var jo ikke drømmen at samle hundelorte eller vaske legetøj i børnehaver, da jeg fik min studenterhue, siger Caja Petersen.

HVAD MENER DU OM NYTTEJOB? DELTAG I DEBATTEN PÅ FACEBOOK HER

Er du blevet sendt i nyttejob, og har du lyst til at fortælle om det, så send en mail til trine@bt.dk