Mette Frederiksen troede ikke sine egne øjne, da hun blev kaldt i samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg om fattigdomsydelserne op til jul. Hele fem tidligere ministre og i alt 20 oppositionspolitikere var mødt op, med Claus Hjort Frederiksen, Inger Støjberg og Kristian Jensen i spidsen. De skød løs på beskæftigelsesministeren i timevis, og der var ikke tvivl om, at aktionen havde et hovedformål: At få Mette Frederiksen til at tabe besindelsen og gå amok.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Men hun holdt masken. Den tid, hvor hun kæftede op og fik tilnavnet 'skrigeskinken' er forbi. Nu er beskæftigelsesministeren en af landets populæreste ministre, spydspids i regeringens reformer og et seriøst bud på Socialdemokraternes næste formand, hvis Helle Thorning-Schmidt en dag må trække sig.

I den nyeste popularitetsmåling fra Søndagsavisen/ yougov er Mette Frederiksen den næstmest populære minister efter Margrethe Vestager, mens Helle Thorning-Schmidt er den mest upopulære.

Kras sparepolitik

Oven i købet fører hun en kras sparepolitik, der minder meget om den tidligere VK-regerings, uden at miste opbakningen hos arbejdervælgerne.

- Mine grundholdninger er de samme. Men der er altså forskel på at være ung oppositionspolitker og minister. Jeg er jo minister for hele Danmark, og jeg respræsenterer også de næsten 50 pct. af danskerne, som ikke stemte på vores blok. Jeg er nødt til at være imødekommende overfor andre synspunkter. Tidligere skulle jeg påpege udfordringer i samfundet. Nu skal jeg lægge handling bag, og det skal virke ude i virkeligheden, siger Mette Frederiksen.

Tidligere beskæftigelses-og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, hun er en vendekåbe af rang:

Vendt 180 grader

- Hun er den største politiske forvandling i nyere tid. Hun er vendt 180 grader. Alt, hvad hun før var for, er hun nu imod. Men samtidig med at jeg er overrasket over forvandlingen, ser jeg det også med stor glæde. For meget af det, hun siger, kunne jo være talt ud af min mund, siger Claus Hjort Frederiksen.

Mette Frederiksen er vokset op i en ægte rød arbejderfamilie i Grønlandskvarteret i Aalborg. Hun er 4. generations socialdemokrat, faderen er typograf og tillidsmand og moderen er dagplejemor, og pædagogerne i daginstitutionen var tit forbløffede over lille Mettes evne til at blande sig i de voksnes diskussioner.

- Hun bliver statsminister en dag, spåede en af dem.

Allerede i 3. klasse viste hun evner som politiker, da lokalpolitikerne måtte lukke Frydendal Skole i det sydlige Aalborg. De fleste af børnene var kede af det, men ikke ni-årige Mette Frederiksen. Hun erklærede sig enig i besparelsen, fordi det ikke i længden var rentabelt med små folkeskoler, bedyrede hun.

Svømmebogen

Hun viste også tidligt tegn på at være både ambitiøs og omhyggelig. I svømmetimerne havde hun en svømmebog, og her noterede hun omhyggeligt, hvis hun havde sprunget en svømmetime over. Så skulle øvelserne gentages næste gang.

Som 12-årig meldte hun sig ind i den sydafrikanske bevægelse mod apartheid, ANC Youth League, efter at have været til en udstilling om Sydafrika på det lokale bibliotek.

Hun beundrede Nelson Mandela, og det næste, der optog hende, var at redde regnskoven og truede dyrearter. Mette var sponsor for en hval, der hed Jens, og hun grundlagde klubben 'Sneleoparden'.

- Mit politiske engagement begyndte med Mandela og regnskoven. Men hvis jeg virkelig skulle gøre noget ved det, måtte jeg ind i politik.

Hun meldte sig ind i DSU som 14-årig. Men det er i Ballerup, Mette Frederiksen har opbygget sin familie og sin politiske succes, og det er der, hun ved sidste valg scorede 21.847 personlige stemmer og blev den niende største stemmesluger i Folketinget.

Men hun har også slidt trappeopgangene tynde op til valgene, og banket på tusindvis af døre i Ballerup for at tale personligt med vælgerne, og det giver pote.

Selv om hun brænder for politik, siger alle, der kender hende, dog også, at familien kommer i forreste række.

Flytter tættere på

Da moderen, Annette Frederiksen, for nogle år siden var alvorligt syg, tog Mette Frederiksen straks et fly til Aalborg for at hjælpe, bage og lave mad til fryseren.

Nu, hvor hun er blevet minister, går hjælpen den anden vej. Forældrene Flemming og Annette river snart teltpælene op i det nordjyske og flytter til Ballerup for at være tættere på Mette og hendes mand, kommunikationsdirektør i Apotekerforeningen Erik Harr, og børnebørnene Ida Feline og Magne.

De har solgt huset i Aalborg og har købt et rækkehus i Ballerup - lige i nærheden af den yngstes børnehave, beretter Ballerup Bladet.

- Mine forældre er glade for Ballerup, de er jo kommet hos os i alle årene. Vi vil gerne være tættere på hinanden som familie. Og de kan se, de kan gøre en rigtig stor forskel i min lille families liv lige nu, hvor jeg har fået mere travlt.

- Det kan godt lade sig gøre at have en børnefamilie samtidig med, at man er minister, men arbejdsbyrden er meget stor, og jeg er meget mindre hjemme. Der er en del opgaver, der bare skal passes.

- Men jeg vil insistere på, at man skal kunne have en politisk post og have små børn. Men takket være min mor og far og min svigermor, oplever vores børn ikke mange afsavn. Og mon ikke der falder lidt mere slik af, når de er sammen med deres bedsteforældre? Børnenes hverdag er god.

- Jeg savner mere tid med børnene. Det er træls, at døgnet kun har 24 timer, siger Mette Frederiksen.

I Folketinget som 23-årig

Som kun 23-årig blev hun opstillet til Folketinget i Ballerup, og hun blev valgt, samtidig med at Anders Fogh Rasmussen (V) blev statsminister i 2001.

Hun gjorde sig hurtigt bemærket og arbejdede sig op i rækkerne hos Socialdemokraterne på Christiansborg, samtidig med at de borgerlige tog sig til hovedet over den unge socialordfører, der kæmpede for de svageste døgnet rundt og holdt hvert indlæg som en flammende 1. maj tale. I perioden, hvor Mogens Lykketoft var partiets formand, 2002-05, var Mette Frederiksen en af hans nærmeste støtter og allierede i partiet.

Hun ville have fået en meget fremtrædende ministerpost, hvis Lykketoft havde vundet folketingsvalget i 2005 og var blevet statsminister.

Mette Frederiksen lod tårerne flyde ubehersket i Copenhagen Jazz House, da Lykketoft tabte valget, og med den nye formand Helle Thorning-Schmidt måtte Mette Frederiksen i første omgang affinde sig med udsigterne til en mindre fremtrædende position.

Nægtede at stoppe

Thorning repræsenterede højrefløjen, mens Mette Frederiksen snarere hørte til venstrefløjen. Selv om Helle og Mette ikke just var til fælles kaffeslabberads, blev Mette Frederiksen dog ikke skubbet ud i mørket.

Og på et tidspunkt havde hun så meget selvtillid, at hun nægtede at stoppe et gruppemøde, fordi Helle Thorning var nødt til at gå.

- Så må mødet fortsætte uden formanden, lød det fra Mette Frederiksen.

Erik Harr friede nytårsaftensdag i 2002, nogle få uger efter at han og Mette var blevet forældre for første gang. Mette Frederiksen fortæller selv, at det var meget romantisk, meget privat og foregik derhjemme med nyfødte Ida Feline som eneste vidne.

Mette Frederiksen stod hvid brud i Bælum Kirke i Nordjylland. Hun kom ganske vist for sent til kirken, fordi hun og hendes far lige skulle have en spegepølsemad - og glemte brudebuketten. Men romantisk, det var det.

Mettes ti teser

Samtidig afsluttede hun sin bachelor-uddannelse i administration og samfundsfag fra Aalborg Universitet i 2007, og tog en master-uddannelse i afrikastudier fra Københavns Universitet i 2009. Mandela og regnskoven var ikke glemt. Samtidig offentliggjorde hun sin vision for partiet i ti teser.

Kilder i partiet fortæller, at Mette Frederiksen stod overfor et vigtigt valg, da det begyndte at tegne til, at Socialdemokraterne kunne vinde regeringsmagten i 2011. Hun skulle vælge, om hun ville være en loyal medspiller på Helle Thornings hold eller et samlingspunkt for en mere venstreorienteret intern opposition.

Mette Frederiksen valgte det første, men samtidig begyndte hun også at positionere sig i det nye magtspil i partiet. Her regnedes Nick Hækkerup og Nicolai Wammen for de to kronprinser, hvor Hækkerup ligger til højre og Wammen til venstre.

Wammen er også den mest fremtrædende i en Aarhus-gruppering, som bl. a. fik opbakning og gode råd af afdøde Svend Auken. Før valget etablerede Nicolai Wammen og Mette Frederiksen en alliance, der skulle være stærk nok til at overtrumfe Nick Hækkerup.

Kilder siger, at Mette Frederiksen var blevet nervøs for at komme helt til tops. Hun var blevet skræmt af personsagerne i pressen, især den voldsomme kritik af, at hun havde sat Ida Feline i privatskole efter netop at have kritiseret overskudsforældre for at gøre netop det. Derfor virkede det tiltrækkende med en model, hvor Nicolai Wammen var nr. et og hun var nr. to.

Men Wammen overspillede ifølge S-kilder sine egne kort. Det betød, at Thorning parkerede ham på en lavt rangerende ministerpost, hvorimod Mette Frederiksen fik en central ministerpost og plads i økonomiudvalget.

Stærkt powerpar

Det gav efter sigende Mette Frederiksen blod på tanden, og hun er ikke længere nervøs for at komme helt i front på et tidspunkt. Samtidig har det vist sig, at hun har god kemi med finansminister Bjarne Corydon, som er helt central i regeringen og i øvrigt også populær i befolkningen.

De to kan blive et meget stærkt powerpar i dansk politik i fremtiden.

Mette Frederiksen står dermed nu på mange måder som den stærkeste arvtager til formandsposten og meget mere centralt placeret end europaminister Nicolai Wammen og forsvarsminister Nick Hækkerup.

Lars Olsen, der er en velorienteret kender af Socialdemokraterne og har skrevet bøger om samfundsforhold, mener, at Mette Frederiksen er et godt bud på Thornings efterfølger:.

Ret og pligt

- Mette Frederiksen taler troværdigt om ret og pligt, og det gjorde hun også, da hun var i opposition og i de teser hun offentliggjorde i 2008. Det er klassiske arbejderværdier, hun fremfører. Klassiske centrum-venstre-vælgere synes også, man skal gøre en indsats og at man ikke bare skal hæve en check fra det offentlige.

Det går generelt skidt for regeringen, Thornings projekt er uklart, folk er i tvivl om, hvad Socialdemokraterne vil. Men Mette Frederiksen er en stærk kommunikator, og et trumfkort for regeringen.

Nogle synes måske, hun er lidt hård. Men S er ikke SF, og mange S-vælgere har respekt for hendes håndfaste tilgang til tingene. Hun er vokset med opgaven og fremstår mere rund og moden end for nogle år siden. Hun er et godt bud på en arvtager til formandsposten, hvis Thorning kuldsejler, siger Lars Olsen.

Som Karen Jespersen

Kommunikationsdirektør i Operate, Per Rystrøm, der tidligere har været spindoktor for Henrik Dam Kristensen i Nyrups regering, siger:

- Vælgerne har svært ved at gennemskue substansen, de vurderer i højere grad hvilke politikere, de har tillid til. Og mange har tillid til, at Mette Frederiksen er en, man kan stole på, og at hun arbejder for de svage. Det er lidt samme profil, som Karen Jerspersen havde, da hun var socialdemokrat. Mange havde ubetinget tillid til, at hun arbejdede for de svageste.

- Mette Frederiksen forstår at docere sin retorik fornuftigt, og hun brænder godt igennem. Samtidig er det klogt af Helle Thorning-Schmidt at placere hende i økonomiudvalget og tæt på Bjarne Corydon. Det betyder, at hun hele tiden tænkedr på, hvad der er råd til, siger Per Rystrøm.

- Man er ikke i tvivl om hendes sociale engagement. Men hun udnytter, at man godt må gøre 'onde' ting, når man er rød, som man ikke må gøre, når man er blå, siger den borgerlige blogger Jarl Cordua.

Mette Frederiksen vil ikke selv kommentere sin rolle som skyggekronprinsesse:

-     Jeg er en politiker, mange forholder sig til. Det gør, at folk sætter mærkater på mig. Det ene øjeblik er jeg ' skrigeskinke'. Det næste ' kronprinsesse'. Der siges og skrives så meget. Jeg tager det med jysk ydmyghed og et vist gran salt, siger Mette Frederiksen.