Halvdelen af de 28 EU-lande har nomineret deres fremtidige EU-kommissærer. Kun en enkelt af de kommende kommissærer er kvinde.

EU: Størstedelen af topposterne i EU tilfalder mænd, og det gælder også i EU-Kommissionen, hvor hver af de 28 EU-lande har en kommissær siddende.

I den afgående Kommission er ni ud af de 28 kommissærer kvinder, og noget tyder på, at mændene også vil være i overtal i Jean-Claude Junckers nye Kommission, som tager fat på arbejdet til november.

14 af de 28 EU-lande har indtil videre nomineret deres fremtidige kommissærer, og kun en af de 14 kommende kommissærer er kvinde, viser en opgørelse fra Europe Decides. Dermed er 93 procent af de indstillede kommissærer mænd.

Det er foreløbig kun Tjekkiet, der har tænkt sig at sende en kvinde til Bruxelles - Vera Jourova, der siden januar i år har været minister for regional udvikling.

Den danske EU-kommissær, Connie Hedegaard, har med sine kvindelige kolleger indledt en kampagne, der opfordrer EU-landene til at nominere kvindelige kommissærer. De kvindelige kommissærer kræver mindst ti kvinder i Junckers nye Kommission - én mere end i den siddende.

»Vi siger mindst ti kvinder, fordi ti er flere end antallet i Kommissionen i dag, og den udvikling med mere ligelig repræsentation bør fortsætte. Det er vigtigt med mangfoldighed, og meget tyder desværre på, at det ikke kommer af sig selv, med mindre vi bevidst sætter det på dagsordenen,« sagde Connie Hedegaard til Altinget.dk i en skriftlig kommentar i begyndelsen af juli.

Da Jean-Claude Juncker tidligere på måneden blev valgt som ny formand for EU-Kommissionen, var der flere forlydender om, at han meget gerne ser flere kvindelige kommissærer.

»Han er meget bekymret over, at næsten alle de navne, der cirkulerer, er mænd,« sagde en kilde tæt på Juncker til nyhedssiden EurActiv i forbindelse med valget af ham som ny kommissionsformand.

Danmark er et af de resterende 14 lande, der endnu ikke har indstillet en ny EU-kommissær. Både tidligere justitsminister Morten Bødskov (S), undervisningsminister Christine Antorini (S) og Mette Gjerskov (S), formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, nævnes som kandidater.