KL og Danske Regioner er på vej til at fusionere, og det hænger ifølge kommunalforsker Roger Buch sammen med, at regionerne forbereder sig på at blive sløjfet af en borgerlig regering.

Regionerne har set i øjnene, at de er fortid, hvis Venstre sætter sig på statsministerposten efter næste valg.

Det er hovedårsagen til, at Danske Regioner og Kommunernes Landsforening (KL) er på vej mod en sammenlægning, vurderer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

»Man har set i kortene, at regionerne vil blive nedlagt eller voldsomt forandret efter et folketingsvalg med en ny Venstre-regering. Og det er det, man forbereder sig på,« forklarer han.

KL er forening for de 98 kommuner, mens Danske Regioner organiserer de fem regioner. KL-formand Martin Damm (V) og regionsformand Bent Hansen (S) har indkaldt til et pressemøde fredag, hvor de vil præsentere planerne om en fusion, som vil betyde, at de to foreninger får fælles ledelse og fælles politisk bestyrelse.

Men hvad der så sker efterfølgende, er meget svært at spå om, pointerer Roger Buch. Venstre har flere gange bebudet en nedlæggelse af regionerne, og idéen blev blandt andet lanceret forud for det seneste folketingsvalg i 2011.

»Men vi ved ikke, hvad det er for en model, Venstre har tænkt sig at indføre i stedet for de nuværende regioner. Det sagde man ikke noget særlig klart om, da man talte om det i forbindelse med det seneste folketingsvalg. Derfor er det meget, meget vanskeligt at sige, hvad det egentlig får af konsekvenser,« siger kommunalforskeren.

Ét kan Roger Buch dog sige: Det kommer ikke til at betyde særligt meget for den almindelige dansker:

»Det her er to helt private interesseorganisationer. Det er ikke en offentlig myndighed. Det er kommunernes fagforening, og det er regionernes fagforening, og at de nu slår sig sammen, det er ikke nødvendigvis noget, den enkelte borger kommer til at mærke,« siger han.

»Det er primært effekterne af den regionsreform, som Venstre formentlig vil lancere i forbindelse med et folketingsvalg,« understreger Roger Buch.

Flere har også spået om, at KL og Danske Regioners planer om en forlovelse handler om at kunne stå stærkt samlet, når der skal forhandles økonomiaftaler med regeringen. Men det tror Roger Buch ikke, har haft afgørende betydning for planlægningen af en fusion.

»Jeg tror ikke, at de står stærkere eller svagere, om de er en eller to foreninger. Det er jo regeringen, der bestemmer, så jeg tror ikke, der er noget væsentligt at vinde der. Der kan være nogle driftsmæssige fordele ved, at det er lidt billigere for dem at drive en organisation i stedet for to. Og så slipper de for at ligge og være i krig med hinanden, som de har været ganske mange gange,« betoner han.