Når regeringen vil lave veje frem for for at sikre offentlig transport, så rammer det udkantens huspriser.

København: Det vil koste udkantsdanmark og mange lokalsamfund uden for de store byer dyrt, hvis den kollektive trafik nedgraderes eller ikke prioriteres.

Det mener lektor Pia Heike Johansen fra Syddansk Universitet, der har set et nyt notat fra Transportministeriet, der beskriver den høje pris for offentlig transport uden for de trafikale hovedpulsårer fra Jylland til København.

Ifølge notatet vil det koste 22,6 milliarder kroner om året, hvis man vælger at flytte 20 procent af bilisterne over i tog.

Pia Heiki Johansen har forsket i landdistrikter og betydningen af offentlig transport på landet. Hun påpeger, at der er meget store indirekte konsekvenser af dårlig offentlig transport i landets udkanter.

- For det første forstærkes tendensen af den allerede forringede busdrift mange steder, så de, der ikke selv kan køre bil, såsom børn og unge og mange ældre, i endnu højere grad bliver afhængige af andres transport, siger hun til Ritzau.

- Det gør det heller ikke attraktivt for de unge at vende tilbage til de områder, de har følt sig fastlåst i. For de ældre betyder det, at mange stik imod de politiske intentioner får behov for hurtigere at flytte ind til plejecentre i de større byer.

For det andet mener hun, at regeringen, der netop er i gang med at bruge et milliardbeløb på udflytningen af offentlige arbejdspladser fra København til provinsen, med forringelser af offentlig transport rammer økonomien hårdt for de mennesker, der allerede bor i landområderne.

- Eksistensen af en lokal købmand, en skole og gode offentlige transportforbindelser er med til at holde huspriserne oppe i udkantsdanmark. Når de ting forsvinder, så bliver husene simpelthen markant mindre værd, siger hun.

/ritzau/