Bonus til virksomheder har ikke stor effekt. Men forsker spår alligevel, at trepartsforhandling kan nå målet.

København: Virksomheder, der ansætter en flygtning, skal have en økonomisk bonus på op til 20.000 kroner, har regeringen foreslået op til de netop igangsatte trepartsforhandlinger.

Men det bliver næppe de penge, der kommer til at afgøre, om regeringen når det mål, den har stillet op, nemlig at hver anden flygtning kommer i arbejde, vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen, Aalborg Universitet.

- Jeg tror ikke, at det vil ændre ret meget i antallet af flygtninge, der kommer i job, men det har selvfølgelig en symbolsk betydning, at de virksomheder, der tager ansvar, får en belønning, siger han.

Han henviser til den akutpakke, tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) satte i søen i et forsøg på at afbøde konsekvenserne af forkortelsen af dagpengeperioden. Her var der også stillet virksomhederne en økonomisk gulerod i udsigt.

Det kom der dog ikke mange job ud af.

- For virksomhederne betød det ikke ret meget at få den her bonus, og mange tog den ikke engang hjem, siger Flemming Larsen.

Alligevel anser han det ikke for usandsynligt, at regeringen når målsætningen. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) må appellere til virksomhedernes samfundssind snarere end deres pengekasse, mener forskeren.

- Det er meget mere funderet i virksomhedernes sociale ansvar. Man kan kompensere dem, hvis der er noget bøvl og omkostninger. Men selve beslutningen har ikke ret meget at gøre med den her økonomiske bonus, siger Flemming Larsen.

- Det handler meget mere om at mobilisere virksomhederne til at tage et ansvar, og det tror jeg i øvrigt godt, man kan. Alle kan se, at det er en akut samfundsudfordring.

- Man er nødt til at have virksomhederne med som medspiller, og det tror jeg faktisk også godt, at man kan få, lyder det.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er enig i, at økonomiske incitamenter til virksomhederne ikke er tilstrækkeligt.

- Det her er ikke det drivende, men det er en kompensation til de virksomheder, som tager ansvar for integrationsarbejdet, siger han.

/ritzau/