En gruppe forskere fra Arktisk Råd står bag en ny rapport, der viser, at Arktis bliver ramt af vilde temperaturstigninger og er isfrit om sommeren i 2030. Derudover mener en forsker bag rapporten, at de milliarder, verden og Danmark har postet i C02-bekæmpelse, intet har hjulpet.

BT debat har talt med formand hos de Konservative, Mette Abildgaard om, hvorfor vi bliver ved med at poste penge i klima-krisen.

En forsker bag ny klimarapport fra Arktisk Råd siger, at de milliarder, vi har hældt i CO2-reduktion, ikke har hjulpet. Hvad er problemet?

Jeg ville ønske, at de milliarder, vi allerede har brugt på grøn omstilling, var nok, og at vi kan afblæse klimakrisen og bruge pengene på velfærd eller skattelettelser. Men for mig understreger det bare, at det, vi har gjort hidtil, ikke er tilstrækkeligt. Vi kan fint læne os tilbage og acceptere, at vandstaden stiger, og Danmark bliver ændret, men hvis vi ikke vil, så bliver vi nødt til at kæmpe videre mod de fossile brændstoffer.

Han siger jo, at de penge, vi har brugt på CO2-reduktion, har været spild. Hvorfor bliver vi ved med at bruge dem?

Alternativet er jo meget værre. Og vi skal  også passe på med at tage én enkelt forskers ord for gode varer. Man kunne jo spørge forskeren om, hvordan det ville have set ud, hvis vi intet havde gjort. Hvor meget hurtigere ville isen være smeltet? Hvor varmere ville det have været? Hvis vi vil bevare vores samfund, så bliver vi nødt til at kæmpe.

Men hvorfor ikke skære ned på klima-millionerne og bruge dem på velfærd i stedet, nu hvor han siger, at det ikke hjælper?

Jamen hvis vi accepterer, at klimaforandringerne oversvømmer og ødelægger vores jord, så kan vi godt bare bruge pengene på at gøre det bedre for os lige nu, men jeg synes, vi skylder vores kommende generation, at de også har en jord, de kan leve på. Vi skal selvfølgelig blive klogere på, hvordan vi prioriterer de penge, vi bruger på klima. For det er dyrt. Og de teknologier, vi udvikler, er dyre. Vi skal derhen, hvor den grønne energi er så effektiv, at den kan klare sig uden statsstøtte.

Men hvorfor skal Danmark være et foregangsland?

Det skal vi bl.a. fordi, grøn teknologi har skabt mange arbejdspladser, især i udkantsdanmark, hvor de ellers kan være svært.